Шемчук оглянув Свірзький замок. Фоторепортаж

Сьогодні голова Львівської ОДА Віктор Шемчук оглянув пам’ятку архітектури ХV ст. «Свірзький замок», що у селі Свірж Перемишлянського району Львівської області.

IMG_4117 IMG_4115 IMG_4116

Про це повідомив кореспондент "Дивись.info"

Заступник директора дирекції Будинку творчості «Свірж» Володимир Мандзяк розповів, що серед палаців і замків, які збереглися на території Західної України, значну архітектурну цінність становить замковий комплекс в с. Свірж.

IMG_4130

Уперше с. Свірж згадується 2 жовтня 1427 року, коли тут перебував польський король Владислав ІІ. Друга згадка про  Свірж  зафіксована  через 16 років – у 1443 році. 22 вересня 1449 р. встановлюється межа між містом Свірж і селом Свірж, це перша згадка що було і місто і село Свірж.

IMG_4135

Свірзький замок датується ХV століттям, а стиль його будівлі  - Ренесанс. Офіційною датою закладення замку вважають 1484 рік. Пізніше, у І-й половині ХVI ст., в замку проводилася реконструкція, про що свідчить дата над порталом – 1530 рік. Над брамою замку можна побачити герб роду Цетнерів, які були власниками замку. В інтер’єрах внутрішніх приміщень замку збереглися кам’яні різьблені портали з ренесансовим орнаментом. Замок розміщений на стрімкому обриві півострова, що створює цікавий об’ємно-просторовий комплекс з вежами, черепичною покрівлею і білокам’яними стінами. Разом з парковою частиною і водними дзеркалами ставків замок доповнив мальовничий лісово-пагорбистий ландшафт околиці. Під час Першої світової війни у 1914 р. замок був перетворений у руїни. Повністю згоріли дерев’яні дахи і перекриття, обладнання і багата бібліотека. Згодом замок був реставрований, але всі будівлі відновити не вдалося.

IMG_4144 IMG_4142

У 1977 році на об’єднаному засіданні Держбуду УРСР та Спілки архітекторів України було прийняте рішення про створення тут Будинку творчості архітекторів. У грудні 1978 року замковий комплекс було передано в довготривалу оренду Союзу архітекторів СРСР. Запроектовано реставрувати корпуси замку під гостинні номери (на 80-100 місць), конференц-зал, харчоблок та їдальню тощо. Реставраційні роботи проводились з перервами у 1979-1990 рр. З 1982 року територія замку закріплена за Будинком творчості в безстрокове та безоплатне користування. 1993 року Свірзький замок передали у довготермінову оренду Державному мисливському господарству «Свірж». З 1997 року замковий комплекс знаходиться у безоплатному користуванні Спілки архітекторів України.

IMG_4150 IMG_4148 IMG_4149

Згідно постанови № 970 Ради Міністрів Української РСР від 24 серпня 1963р. замковий ансамбль оборонних та житлових споруд в с.Свірж узято на державний облік з охоронним номером пам’ятки № 481 та визначено категорією пам’ятки як пам’ятки архітектури та містобудування національного значення.

IMG_4165 IMG_4163 IMG_4164

На даний час замковий комплекс перебуває на балансі управління охорони культурної спадщини ЛОДА.

До складових замкового комплексу входять паркова зона, міст, руїни оборонної вежі та замкові приміщення і споруди. Площа замку близько 3500 кв.м. Площа території замку 25,14 га. Також на території замку є тенісні корти.

IMG_4158

За підсумками поїздки, з метою збереження пам’ятки архітектури  ХV ст. „Замкового комплексу у с. Свірж Перемишлянського району Львівської області“  є пропозиція щодо створення міжнародного центру архітектури у Свіржскому замку.

IMG_4177

Фото прес-служби Львівської ОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: