Перевізники Львова наполягають на 3 гривнях: 12 червня – громадські слухання

12 червня о 16 годині в кабінеті 202 Львівської міської ради відбудуться громадські слухання щодо якості послуг, культури перевезення та можливості перегляду діючого тарифу на перевезення пасажирів в громадському транспорті м. Львова.

Про це «Дивись.info” повідомили у Львівській мерії.

Ініціатором проведення слухань є ЛОО ВГО «Всеукраїнська асоціація автомобільних перевізників».

Позиція асоціації:

Львівський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації « Всеукраїнська Асоціація Автомобільних Перевізників», який об’єднує 80% транспортних підприємств, які  обслуговують міські регулярні маршрути м. Львова інформує Вас, що нами ініційовано перед  виконавчими органами Львівської міської ради питання стосовно перегляду діючих тарифів на послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом  на регулярних міських маршрутах загального користування, які працюють в режимі маршрутного таксі в сторону збільшення та подано заявку  до Львівської міської ради на проведення громадських слухань по означеному питанню.

ПЕРЕВІЗНИКИ ХОЧУТЬ 3 ГРИВНІ ЗА ПРОЇЗД

Останній раз ґрунтовне вивчення питання розгляду розміру існуючих тарифів проводилось у 2009 році.  Подані  нами розрахунки вивчались фахівцями управління економіки Львівської міської ради, фахівцями Державної інспекції з контролю за цінами у Львівській області, фахівцями антимонопольного комітету. В результаті було визнано, що подані розрахунки відповідають реаліям поточного моменту. Розрахунковий тариф з врахуванням рівня рентабельності  15% складав 2грн. 20 коп.

Враховуючи вагомість соціальної складової даного виду послуг, спільно з виконавчими органами Львівської міської ради було прийнято рішення про поступове збільшення розміру тарифу:

На першому етапі з 1 грн. 50 коп. до 1 грн. 75 коп.

На другому етапі через три місяці з 1 грн. 75 коп. до 2 грн.00 коп.  *

Перехід до тарифу 2,00 грн. відбувся не через три місяці, а через 16-ть місяців, коли вже потрібно було б розглядати інший розмір тарифу.

З часу введення в дію тарифу на рівні 2,00 грн. відбулись значні зміни вартості складових собівартості тарифу у сторону значного зростання, що видно із нижче приведеної порівняльної таблиці.

№п/п НАЗВА СТАТТІ ПРЯМИХ
ВИТРАТ
2009 2011 РІСТ
(ПАД)
2011 до 2009
2013 РІСТ
(ПАД)
2013
до 2009
РІСТ
(ПАД)
2013
до 2011

1

ПАЛЬНЕ (коп./км) 138,26 169,83 22,8% 224,26 62,2% 32,0%

2

АВТОШИНИ (коп./км) 18,60 18,95 1,9% 22,31 19,9% 17,7%

3

ТЕХ.ОБСЛ. і РЕМОНТ (коп./км) 37,53 41,45 10,4% 46,33 23,4% 11,8%

4

ЗАРПЛАТА ВОДІЇВ(нормативна по Галузевій угоді) 66,08 92,51 40,0% 131,67 99,3% 42,3%

5

ЗАРПЛАТА РЕМ.ПРАЦІВНИКІВ(нормативна по Галузевій угоді) 14,74 18,63 26,4% 25,63 73,9% 37,6%
ОСНОВНІ ПРЯМІ ВИТР. 275,21 341,37 24,0% 450,2 63,4% 31,9%

Згідно поданих транспортними підприємствами  розрахунків тарифу на послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом на міських регулярних маршрутах загального користування  запропоновано розглянути та погодити тариф у розмірі  3 грн. 00 коп.

Транспортні підприємства  в яких працює близько 2000 працівників намагаються довести , що вже на даному етапі знаходяться на межі виживання. Кожне підприємство без виключення  працює зі збитком. Сьогодні постачальники пального, запасних частин, автошин, акумуляторних батарей  довіряють керівникам підприємств і при наявності кредиторської заборгованості  відпускають підприємствам необхідні матеріали. Але нажаль розмір заборгованості має розумні гранично допустимі межі. На даний час борги по пальному в  підприємствах коливаються від 400 тис. гривень до 1000тис. гривень,  по запасних частинах від 150 до 210 тис. гривень, по автомобільних шинах від 35 до 80 тис. гривень.

ПЕРЕВІЗНИКИ ВКОТРЕ ОБІЦЯЮТЬ «ПАКРАЩЕННЯ»

Підняття тарифу, при стабільній економічній ситуації,   дозволить автотранспортним підприємствам  протягом  певного періоду часу  скеровувати зусилля і одержаний додатковий фінансовий ресурс  на погашення накопичених боргів для покращення фінансового стану, що відобразиться на фінансовій звітності і зробить транспортні підприємства стабільними і надійними для фінансових установ (банків).

Отримавши доступ до кредитних ресурсів транспортні підприємства зможуть купляти комфортабельні автобуси, підняти на вищий рівень якість послуг,  змінити структуру автобусного парку в напрямку збільшення питомої ваги власних автобусів, швидше впроваджувати нові технології в галузі пасажирського транспорту,  забезпечити виплату достойної заробітної плати працівникам.

«ДАЙТЕ ПРОЙТИ» ЗАКЛИКАЄ ЛЬВІВЯН ПРИЙТИ І СКАЗАТИ «СПОЧАТКУ СМАЧНА БУЛОЧКА, А ПОТІМ І ЦІНА ЗА НЕЇ»

Натомість громадські активісти «Дайте пройти» закликають львів’ян прийти на громадські слухання та сказати свою позицію щодо підвищення тарифів на проїзд у Львові. Як зазначають члени ініціативи, перевізники не дотримують графіків руху, а також елементарних санітарно-гігієнічних умов у транспорті.

«2 червня о 16:00 маємо бути в мерії. Це надзвичайно важливе питання. Якщо хтось не вловлює зв'язку між групою "Дайте пройти" і тарифами в маршрутках - пояснюю: від того наскільки якісними будуть послуги громадського транспорту напряму залежить кількість машин на дорогах, а відтак і на тротуарах. Лише перфектна їх робота дозволить розраховувати на те, що водії пересідатимуть з авта в автобус, чи, скажімо, в трамвай. Теперішня пропозиція щодо перегляду тарифів жодним чином не гарантує будь-яких змін на краще. Для тих кому лінь переходити за посиланням, переповідаю в кількох словах: нам пропонують купувати "буханець хліба" на третину дорожче, аніж тепер. Це, за словами "пекарів", КОЛИСЬ дозволить модернізувати виробництво і хліб буде смачнішим. Однак, слід врахувати ще одну обставину, ці працьовиті хлібороби вже кілька разів переконували нас у дієвості вказаної схеми, втім, з того часу бородінський, батон і ватрушки стали лише гливкішими, а подекуди й взагалі покрились цвіллю. Тому, як на мене, спершу смачні печенька, а тоді відповідна оплата - не інакше», - написав Левко Стек.

Олег Довганик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: