Чергова позовна заява проти свавілля виконавчих органів Львівської міської ради (Фото)

Протестуючи проти свавілля виконавчих органів Львівської міської ради та погіршення умов проживання людей у гуртожитку на вул. Зеленій, 57 у м. Львові, його мешканці готують чергову позовну заяву оскаржуючи бездіяльність міської ради.

Згаданий гуртожиток перебуває в комунальній власності територіальної громади міста. Задля кращого розуміння причин такої поведінки міської ради зазначимо, цей гуртожиток – це австрійська будівля практично в центрі міста, яка завдяки зусиллям жильців зберегла у хорошому стані як автентичну арку при в’їзді у двір, так і дубові сходи у будинку.

У 1998 році його було передано в оренду ДАП «Львівські авіалінії» терміном на 10 років. Враховуючи, що після закінчення терміну договір оренди пролонгований не був, міська рада повинна була здійснити ряд заходів з повернення його у власність, зокрема, передати гуртожиток на обслуговування комунальному підприємству (ЖЕКу). Однак, з того часу жодних кроків щодо вирішення питання гуртожитку та забезпечення умов проживання у ньому людей виконавчими органами влади так і не вчинялося, що змусило мешканців самостійно збирати кошти та перечисляти на рахунки підприємств-надавачів комунальних послуг. Того ж року через замерзання системи теплопостачання гуртожитку старенька котельня, яка обслуговувала гуртожиток припинила свою роботу, проте «на папері» для виконавчих структур міськради усі ці роки даний об’єкт опалюється за допомогою встановленого автономного опалення, якого в реальності нема, як і немає жодних технічних дозволів.

Чергова позовна заява проти свавілля виконавчих органів Львівської міської ради

Заяви мешканців до міської ради з проханням взяти гуртожиток на баланс, щоб люди могли оплачувати комунальні послуги, за утримання будинку та прибудинкової території отримали лише одну відповідь – «виселити без надання іншого житла». Лише чисельні скарги до Києва примусили посадовців міської ради припинити офіційну кампанію  виселення людей.

Слід наголосити, що досі міською радою так і  не визначено балансоутримувача гуртожитку, не укладено договорів для надання комунальних послуг, а також не вчинено жодних дій для відшукання в місцевому бюджеті коштів на проведення заміни кабеля у гуртожитку для збільшення граничної потужності електроенергії. Єдине на що спромоглася міська рада після численних нарад в облдержадміністрації – укласти додаткову угоду з обленерго про енергопостачання гуртожитку строком до 1 липня цього року. На всі клопотання до обленерго про продовження подачі електроенергії, керівники підприємства знизують плечима, мовляв, ми б раді, однак саме власник гуртожитку (тобто міська рада) повинен звернутися для  укладення угоди. Сьогодні люди опинилися в ситуації, коли вимкнення електроенергії або навіть зменшення подаваної напруги до гуртожитку суттєво вплине на умови проживання мешканців гуртожитку. Оскільки взимку температура при увімкнених електрообігрівачах коливається в межах 3-15 градусів,  влітку – сягає 17-18 градусів, то постійна сирість в тривалому періоді може пошкодити саму конструкцію будівлі. В таких діях вбачається недбале ставлення органів місцевого самоврядування до житлового фонду комунальної власності, однак їх можна трактувати й по-іншому.

1 листопада 2012 року Галицький районний суд м. Львова задовольнив позовні вимоги мешканців гуртожитку на вул. Зелена, 57 про  зобов’язання ЛМР винести на чергове засідання сесії питання про залишення цілісного майнового комплексу по вул. Зелена, 57 в статусі «гуртожиток» та надання мешканцям дозволу на приватизацію житлових приміщень. Проте міська рада оскаржила дане рішення суду й 21 травня розпочався розгляд справи у апеляційній інстанції.

Окремо варто відзначити, що представника міської ради в апеляційному суді не виявилося, через відпустку, тому міська рада клопотала про перенесення розгляду справи на пізніший термін (червень)… Це пропри те, що виконавчі структури міської ради добре були поінформовані про підсумки наради в Личаківській районній адміністрації 26 березня 2013 року, а саме про відтермінування відключення будинку від електроенергії до 1 червня 2013 року.

Такі дії наштовхують на думку про умисне затягування справи, аби через неможливі умови для проживання люди покинули своє житло, переїхавши до родини, друзів, винаймаючи житло деінде. Таким чином міській раді простіше позбутися людей, бо повертатися їм вже не буде куди. За словами мешканців гуртожитку, до них не одноразово приходили на вигляд добре забезпечені люди і оглядали житло, інколи ділячись ідеями щодо подальшого використання ними цього будинку.

Чергова позовна заява проти свавілля виконавчих органів Львівської міської ради

3 червня всіх перехожих біля гуртожитку зустрічав елегантний манекен в костюмі з краваткою та візиткою «Представник Міської Влади, в якого «свої» закони». Таким чином мешканці гуртожитку вирішили привернути увагу до своєї проблеми. Так званий «чиновник» люб’язно запрошував на екскурсію апартаментами повітряного замку, де кожний міг побачити понесені мешканцями витрати на утримання гуртожитку, заміну інженерних мереж, ремонт даху, а також відчути «комфортні» умови проживання людей. Пробувши в гуртожитку півгодини літом важко уявити як ці люди живуть тут взимку.

Виникає запитання, чому на нарадах в ОДА представники ЛКП пояснюють обласним чиновникам, що мешканці гуртожитку умисно не платили, коли копії заяв людей починаючи з 2008 року свідчать про їхню готовність оплачувати кошти балансоутримувачу. Зацікавлення виникає і сама причина ігнорування чиновниками бажанням мешканців гуртожитку оплачувати кошти за утримування будинку та прибудинкової території. То ми чуємо, що міська влада «вибиває» гроші із боржників, а тут доволі анекдотична ситуація – не хоче отримувати грошей. І в тій ситуації, коли в мешканців гуртожитку відсутня будь-яка заборгованість за електроенергію, газ та інші послуги, не йти людям на зустріч заяви міської ради про їхню роботу для людей викликають певні сумніви.

Якщо міська рада знову проігнорує наші прохання та акції, то ми готові вийти на вулицю: перед міською радою поставити намети, оголосити голодування, - розповів один з мешканців Сергій Лойчук про плани людей, якщо їхні вимоги не буде задоволено, - адже ми своїми коштами утримуємо цей будинок, то коли б нам дозволили приватизувати житло, ми б створили ОСББ й нічого більше б не просили.

За словами мешканців, плакати (наприклад, «Важливий не закон, важлива вигода» та ін.), які розміщені на фасаді будинку висітимуть там до дня вирішення питання, зокрема, укладення міською радою відповідних договорів на забезпечення мешканців гуртожитку комунальними послугами в т.ч. газо- та енергопостачання, проте у випадку чергового ігнорування чиновниками до 18 червня звернення людей, жильці обіцяють подати позов до суду на міську раду, яка своєю бездіяльність  порушує усі права громадян на достойні умови проживання.

Володимир Буджак, директор юридичної фірми

В листопаді 2008 року закінчився термін договору оренди ДАП «Львівські авіалінії» гуртожитку на вул. Зеленій, 57. Нового договору оренди укладено не було. В цій ситуації ЛМР мала б прийняти об’єкт згідно акту прийому-передачі та визначити балансоутримувача. В свою чергу балансоутримувач повинен укласти угоди з підприємствами-надавачами комунальних послуг. Наступним кроком міської влади мало б бути прийняття ухвали «Про залишення цілісного майнового комплексу на вул. Зеленій, 57 у м. Львові у статусі «гуртожиток» та надання дозволу на приватизацію його житлових та нежитлових приміщень». До сьогодні міська влада не зробила нічого з вище переліченого чим довела свою некомпетентність та бездіяльність. Галицький районний суд своїм рішенням підтвердив право мешканців на приватизацію займаних житлових приміщень гуртожитку, однак посадовці міської ради і надалі відмовляються виконувати свої обов’язки. Своє небажання вирішувати справу по-суті міські чиновники продемонстрували подавши апеляційну скаргу на рішення суду. Розгляд справи в апеляційній інстанції затягується через неявку представника міської ради.

Баб’як Олександра, правозахисник ЛММГО «Памолодь»

Ці люди дуже інтелігентні, їм завжди незручно привертати до себе увагу. То уявіть собі умови проживання мешканців цього гуртожитку, що врешті змусили їх вийти на вулицю й озвучити свої проблеми. Дивує й той факт, що міська влада не маючи аргументів, все ж оскаржує рішення суду, прийняте на користь людей і намагається «затягувати» процес. Адже одній інстанції представники міської ради називають гуртожиток житловим будинок і, що люди не мають права на квартири в ньому. В апеляційній інстанції та для пояснень в ОДА – це вже нежитлова будівля.

 Про це повідомила правозахисник Олександра Баб`як.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: