У Львові презентували «Leopolis Consulari». Фото

Сьогодні, 4 червня, у Палаці Потоцьких відбулась презентація книги «Leopolis Consularі» видавництва «Літопис», яка присвячена  історії  і сучасності функціонування у Львові іноземних консульських місій, з початку XVII століття і до сьогодення. З огляду на унікальність видання, участь у даному заході взяли голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук, голова обласної ради Петро Колодій, міський голова Львова Андрій Садовий, Надзвичайний та Повноважний Посол України в Республіці Польща Маркіян Мальський, керівник Представництва МЗС України у Львові Вячеслав Войнаровський, представники духовенства, депутатського корпусу, громадськості, наукових кіл, освітніх та культурно-мистецьких закладів, керівників консульських установ іноземних держав, що працюють у Львові, а також в Ужгороді, Берегово, Луцьку та Чернівцях.

У зверненні до учасників цієї знакової події Віктор Шемчук відзначив унікальність книги «Leopolis Consularі», яка відкриває для світу досі маловідомі сторінки історії Львова, адже місто завжди було осередком не тільки культурного, мистецького, торгівельного життя в Галичині, але й важливим дипломатичним центром.

DSCN25071 DSCN25121

«Я сподіваюсь, що така традиція, такі взаємини між владою, органами місцевого самоврядування, дипломатичним корпусом, представниками консульських місій у Львові будуть і надалі продовжуватись. Адже саме у цьому місті відбуваються найбільші події в галузі міжнародних відносин, а європейська історія та історія Львова – це одна історія», - сказав керівник області.

Віктор Шемчук також подякував усім, хто був причетний до створення цього видання, доклав максимум зусиль та творчості для того, щоб ця книга отримала право на життя. «Бажаю усім плідної праці у Львові задля розвитку наших взаємин та відкриття цього прекрасного краю для Європи та усього світу загалом», - додав він, повідомляє прес-служба ОДА.

Обкладинка_OK

Виступаючи на презентації, Петро Колодій, зокрема сказав: «Ця книга – це величезний пласт історії, адже тут зібрано дані про діяльність дипломатичних представництв у Львові впродовж кількох століть. Вважаю, що сьогодні це видання дуже на часі. Україна активно розвиває свої відносини з іноземними державами і торує шлях до Європейської спільноти. І цей досвід минулого – позитивний чи не дуже, буде корисним у побудові сучасних міждержавних відносин.

Користуючись присутністю представників дипломатичних кіл я хочу вкотре наголосити, що Львівська обласна рада завжди рада приймати в своїх стінах делегації та послів іноземних держав. Наш край – гостинний і привітний! Ми знаходимо спільну мову, нам легко порозумітися. Тому завжди ласкаво просимо!».

Також Петро Колодій побажав усім причетним до створення цього видання успіхів та виходу нових книг. «Нехай це видання, – сказав голова облради, – знайде свого читача, прислужиться до популяризації історії нашого краю та сприятиме зміцненню співпраці України з іншими державами, які хочуть жити з нами в добросусідстві та злагоді».

У презентації книги «Leopolis Consulari» також взяли участь голова облдержадміністрації Віктор Шемчук, міський голова Андрій Садовий, депутати обласної ради, представники консульських установ іноземних держав, що працюють у Львові, та Міністерства закордонних справ України, передає прес-служба обласної ради.

Довідка:

«Leopolis Consularі» – це перша спроба ознайомити громадськість з історією та сучасністю діяльності у місті Львові великої кількості іноземних консульських установ. 

Даний проект, робота над яким тривала близько чотирьох років, реалізовано Дипломатичним клубом Львова (членами якого є керівники іноземних консульств, що діють у Львові: генеральних  - Польщі, Росії, Чехії, а також почесних – Австрії, Бельгії, Білорусі, Бразилії, Казахстану, Канади, Латвії, Литви, Мексики, Нідерландів, Німеччини, Словенії, Угорщини, Франції), Представництвом МЗС України у Львові та Факультетом міжнародних відносин ЛНУ ім.І.Франка.

Більшість матеріалів, документів та фотографій публікуються вперше.

Зазначимо, що вступне слово до даного видання написав Міністр закордонних справ України Леонід Кожара. Автором ідеї створення книги «Leopolis Consularі» та координатором проекту її видання став керівник Представництва МЗС України у Львові Вячеслав Войнаровський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: