МВС закликає громадян бути обережними

Все ширшого розповсюдження набуває ситуація, пов’язана із  заволодінням коштами громадян з використанням Інтернет-ресурсів або електронного доступу до банківських рахунків.

Причиною скоєння кіберзлочинів є те, що громадяни під час спілкування в Інтернеті чи по телефону з невідомими особами, які представляються співробітниками банків, торгових підприємств, павільйонів, надають повні анкетні дані, номери сім-карток мобільних операторів, банківські та рахункові рахунки. Злочинець отриману інформацію відразу ж використовує в банкоматах, знімаючи з терміналу грошові заощадження.

У подібних випадках громадянам необхідно відразу звертатись у відповідну банківську установу для блокування рахунку, та у правоохоронні органи  - з метою запобігання вчинення злочину.

Поширюється практика заволодіння коштами шляхом обману телефоном, коли зловмисники повідомляють про нещасні випадки, про участь родича у ДТП, затримання родича міліцією, представляються працівником банку які колекторської контори.

Аналіз свідчить, що категорія осіб, яка спілкується з майбутніми потерпілими – особи раніше судимі за аналогічні злочини, колишні працівники банківських установ, філій, звільнені по негативу та інші.

У ході проведених оперативно-розшукових заходів стало відомо, що більшу частинку злочинів шляхом обману по телефону вчиняються ув’язненими особами у місцях позбавлення волі, які відбувають покарання за різні види злочинів по всій території України (у 2012 році працівники карного розшуку розкрили 3 таких злочини).

Причиною даної категорії злочинів є те, що зловмисник, який телефонував потерпілій особі, на час скоєння злочину знаходився у іншому кінці України і після отримання коштів зв'язок відключається повністю. Інформацію про «перспективних» потерпілих злочинці отримують в мережі Інтернет, відслідковуючи щоденно номера телефонів громадян, їхні повідомлення про втрати документів, речей чи місця їх втрати.

Досить поширеною категорією шахрайств є злочини вчинення особами ромської національності. В цьому виді шахрайств предметами частіше за все стають ювелірні та золоті вироби, гроші, валюта, мобільні телефони. Злочинні дії ця категорія осіб вчиняє під приводом зняття порчі, продажу меду, ворожіння, релігійної утворі. Суб’єктами переважно виступають неповнолітні особи, учні, студенти та одинокі літні громадяни. Злочинці, які скоюють ці правопорушення, зазвичай з інших областей України, які в місті Львові винаймають квартири на сезон і після скоєння шахрайств переїздять до інших регіонів.

Швидкість реагування міліції на злочин залежить від об’єктивності інформації та своєчасності її отримання. Швидке отримання інформації від громадян про осіб даної категорії, описи їхньої зовнішності, переміщення на автотранспорті, місця реалізації та збуту викраденого тощо – це все стане у пригоді правоохоронцям та сприятиме розкриттю кримінального правопорушення.

Про це повідомляє ВЗГ ГУ МВС України у Львівській області

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: