У центрі Львова знайшли рештки бізона та тура

 "Я побачив під ногами щось, що подібне на кістки. Я подивився, нахилився, а це  - роги. Біля них ще інші кістки... "

Поки львівським журналістам розказували про ремонт водопровідних мереж на вулиці Пекарській, кореспондент „Львівської Хвилі” Дмитро Кумар зробив цікаву знахідку. У свіжовиритій ямі на дорозі Дмитро побачив кістки. Пішов із ними до науковців.

На кафедрі палеонтології підтвердили - рештки належать зниклим тваринам — туру та бізону. Ці види разом не співіснували в природі, тож опинились поруч лише завдяки давнім мисливцям. Говорить доцент кафедри історичної геології та палеонтології університету Франка Антоніна Іваніна:

" Наукові відкриття у нас під ногами. Нам просто треба вміти вчасно зупинитися і подивитися... "

На Пекарську журналіст повернувся знову, але вже разом з науковим співробітником кафедри зоології. Лише за пів години поверхневого огляду відвалів, поруч з працюючою важкою технікою, хлопці знайшли понад 30 скам'янілих рештків тварин, рогів, зубів, а також залишки кераміки і крем'яні сколи. На багатьох кістках навіть залишились сліди  вогню.

Одне із припущень – колись на цьому місці було або поселення, або ж стоянка мисливців, - говорить зберігач фондів Львівського зоологічного музею Андрій Затушевський:

" Місце дуже цікаве, тут багато кісткового матеріалу. І дуже шкода, але швидше за все це буде втрачено.."

Знищення історії важкою технікою для Львова – норма, - каже науковий співробітник "Рятівної археологічної служби" Остап Лазурко. Плануючи черговий ремонт чи будівельні роботи археологів ігнорують. А це неприпустимо для міста,  внесеного у Всесвітню спадщину ЮНЕСКО.

" Місто не хоче співпрацювати з археологічною установою. Архіологів ставлять постфактум, що десь щось ремонтується..."

Кістки під час будівельних робіт у Львові знаходять не вперше. Щоправда зазвичай траплялись людські залишки старих поховань. А от виявлення решток бізона і тура – претендують на перший випадок поблизу центру Львова.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: