Експерти напрацювали ряд рекомендацій щодо програми ТПВ

17 червня у Львові представники державної влади, місцевого самоврядування, громадськість та науковці обговорювали проблеми поводження із твердими побутовими відходами на Львівщині.

Щорічно на Львівщині утворюється понад 600 тис. тон твердих побутових відходів.  Накопичення такої кількості залишків діяльності людини негативно впливає на стан навколишнього природного середовища. Негативні впливи спричинені побутовими відходами проявляються також у підвищенні захворюваності як у дорослих, так і дітей, погіршенні їх життєвих умов, зниженні продуктивності праці та погіршенні здоров’я загалом. Забруднення ґрунтів, води, повітря спричиняє захворювань органів дихання (50 %), 16% - ендокринної системи, 2,5% - онкологічних захворювань, особливо в осіб у віці 30-35 років і 11% - в осіб у віці 55-59 років.

Чинна обласна програма поводження із ТПВ на 2007-2015 роки вже давно потребує вдосконалення та змін, тому із ініціативою розробки нової обласної програми поводження із ТПВ на 2012-2020 роки виступила Львівська обласна державна адміністрація. Коли ЛОДА вирішить дану проблему?

Представник департаменту житлово-комунального господарства, розвитку інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу Львівської ОДА В. Пугач зазначив: «Програмою передбачено застосування механізму ринкових відносин, застосування економічно обґрунтованих тарифів, впровадження кластерної політики у сфері забезпечення високого технологічного сучасного рівня поводження з твердими побутовими відходами. Кластерний підхід передбачає формування чотирьох кластерів в області, забезпечення збирання відходів в радіусі до 70 км в межах кластеру від понад 800 тис. мешканців, організація роздільного збору, переробки та утилізації твердих побутових відходів оператором».

Програма поводження із ТПВ для міста Львова і проект обласної програми поводження із ТПВ містять положення щодо необхідності закриття та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища,  проте воно продовжує працювати.

В.о. начальника управління екології та благоустрою Львівської міської ради  А. Галушка зауважив: «Прискорений ритм сьогодення вимагає нових шляхів вирішення питання поводження з відходами, зокрема, в частині зменшення утворення та збільшення глибини утилізації побутових відходів, екологічно безпечного способу рекультивації полігонів ТПВ. Місто Львів веде активну роботу щодо пошуку та реалізації зазначених шляхів. На даний час на замовлення міської ради проектною установою виконано проект комплексної рекультивації Львівського полігону твердих побутових відходів (стадія "П"). Проект на даний час поданий на державну експертизу. Реалізація проекту мінімізує вплив полігону на довкілля.»

Під час круглого столу одним із ключових питань було питання майбутнього Грибовицького сміттєзвалища. Як констатував голова депутатської комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради О. Балицький: «Закриття сміттєзвалища блокується чиновниками Львівської міської ради та депутатами, хоча ситуація довкола його функціонування набуває загрозливого характеру, забруднення води та ґрунтів інфільтратами від сміттєзвалища може призвести до екологічного лиха».

З метою поширення світового досвіду застосування інструменту стратегічної екологічної оцінки, МБО «Екологія-Право-Людина» організувала проведення СЕО такої програми та його обговорення із усіма зацікавленими сторонами. «Важливість СЕО не можна недооцінювати. Ми сподіваємося, що результати СЕО допоможуть Львівській ОДА визначити найбільш оптимальний варіант реалізації програми з точки зору впливу на довкілля та здоров’я людей, покращити якість програми та врахувати інтереси всіх зацікавлених сторін» - повідомила О. Мелень-Забрамна, основний експерт по СЕО МБО «Екологія-Право-Людина».

Всі учасники заходу наголосили на важливості нагального вирішення проблем із збиранням, захороненням ТПВ, зменшенням обсягів утворення та переробки ТПВ  в області, а також закликали органи державної влади взяти до уваги напрацювання та пропозиції громадськості, науковців щодо побудови в області ефективної, економічно обґрунтованої та екологічно безпечної системи поводження із ТПВ. Не зволікати із вирішенням проблеми  Грибовицького  сміттєзвалища закликали міську владу, та активізувати пошуки ділянки під нове сміттєзвалище для міста Львова, яка б дозволила захистити довкілля та мінімізувати вплив від такого об’єкту на місцеве населення.

В результаті круглого столу учасники сформували ряд рекомендацій щодо проекту обласної програми поводження із ТПВ, які буде передано до розробника програми. Результати обговорень проекту звіту по СЕО будуть покладені в основу доопрацьованого звіту, який буде також надано ЛОДА для врахування при прийняті рішення щодо долі обласної програми.

Про це повідомили організатори заходу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: