Львівські депутати вимагають ефективного розподілу екологічного податку

18 червня на засіданні сесії Львівської обласної ради депутати прийняли  звернення до Верховної Ради України щодо розподілу коштів екологічного податку. За таке рішення проголосували 76 депутатів.

У зверненні Львівська обласна рада просить народних депутатів України внести зміни до Бюджетного кодексу України щодо зарахування екологічного податку із збільшенням ставок екологічних платежів до спеціального фонду обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим – до 50%, до місцевих бюджетів сіл, селищ, міст – до 30%.

Депутати Львівської обласної ради переконані, що відповідно до статті 16 Конституції України, забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України є обов’язком держави. На виконання цих обов'язків державою встановлені джерела фінансування природоохоронних заходів, найважливішим серед яких є екологічний податок.

У своєму зверненні депутати зазначають, що Бюджетним кодексом України встановлено поступове, з 2011 року до 2014 року, зменшення відсотка відрахувань екологічного податку до спеціального фонду місцевих бюджетів (з 70 до 35 відсотків) та, відповідно, – збільшення  до спеціального фонду Державного бюджету України (з 30 до 65 відсотків).

Так, уже у 2014 році передбачено зараховувати до місцевих бюджетів сіл, селищ, міст - 25%  екологічного податку, до  обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим – 10 %, до Державного бюджету України – 65%.

На переконання депутатів обласної ради, такий механізм розподілу коштів позбавляє місцеве самоврядування можливості на належному рівні виконувати повноваження, визначені Законом України "Про охорону навколишнього природного середовища" та здійснювати природоохоронні заходи, передбачені Постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року № 1147 «Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів».

Окрім того, зменшення відрахувань екологічного податку до місцевих бюджетів прямо суперечить передвиборчим деклараціям усіх без винятку народних депутатів України щодо беззастережної підтримки ними місцевого самоврядування та необхідності його реформування, і в першу чергу, – через розширення обсягу та змісту повноважень, посилення фінансової і матеріальної автономії територіальних громад.

«Відповідно до змісту статті 140 Конституції України, обласні ради в рівній мірі відповідальності представляють інтереси всіх територіальних громад відповідної області.

Збільшення обласного природоохоронного фонду збільшує і можливості маневру обласної ради при перерозподілі коштів цього фонду, скеровуючи їх на вирішення нагальних екологічних проблем тих територіальних громад, де їх власних надходжень від екологічного податку недостатньо за відсутності відповідних платників (підприємств, організацій тощо)», – зокрема зазначено у Зверненні.

--

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: