Знайдено останки 23 солдатів Червоної армії. Фото

17 червня відбулося урочисте відкриття Пошукової Вахти «Пам'ять жива!» на честь захисників Київщини 1941-го року. Вона проходить у Баришівському районі Київської області та присвячена річниці початку Великої Вітчизняної війни.

З відкриттям Вахти пам’яті та її першими результатами пошуковців привітали Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул,  заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Андрій Білоусов, перший заступник голови Київської облдержадміністрації Олександр Заєць, голова правління Всеукраїнського громадського об'єднання «Союз «Народна Пам'ять», відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії  у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій Ярослав Жилкін та інші почесні гості, ветерани, молодь та громадськість району.

«Ми сьогодні урочисто відкриваємо Вахту пам’яті, присвячену тим солдатам, які першими прийняли на себе удар під час наступу фашистських військ 1941-го року, - сказав під час церемонії відкриття Вахти Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул. - Для кожної української сім’ї надзвичайно важливо знати правду: як змагалися за перемогу наші діди й прадіди, як героїчно гинули та виживали. Зберігаючи таким чином зв'язок поколінь, ми зберігаємо найсвятіше, що в нас є. Тому щиро хочу висловити вдячність пошуковцям за їхні самовіддані серця, за те, що вони займаються такою потрібною нам, і головне – наступному поколінню,  справою. Ми завжди будемо пам’ятати про тих, хто нас захистив, і навчимо пам’ятати про них наших дітей та онуків».

Віце-прем’єр також відзначив роботу пошуковців протягом останніх років, пыдкресливши, що  вони присвячують себе по-справжньому грандіозній справі  - знаходять і здійснюють гідне  перепоховання  наших  загиблих солдатів. Тільки за останні два роки пошуковці виявили останки понад двох тисяч бійців,  із них більше 200 було ідентифіковано. Показовими є й перші результати Пошукової Вахти «Пам'ять жива!»: за кілька днів роботи пошуковцями було знайдено 23 солдата Червоної армії, імена двох із них вже вдалося встановити. Це сержант Литовченко, уродженець Дніпропетровщини, та сержант Гаврилов.

«Ця земля стала свідком трагічних подій, коли оборона Києва коштувала нашим солдатам  тисяч загиблих, зниклих безвісти  та взятих у полон. До сьогодні вічним сном у ній сплять тисячі непохованих солдатів, - розповів голова правління ВГО «Союз «Народна Пам'ять» Ярослав Жилкін. - З відомих причин події, що відбувалися тут 1941-го року, багато в чому замовчувалися. Але навіть через 70 років родичі загиблих та зниклих безвісти солдатів не втрачають надії знайти своїх героїв. Тому перед нами стоїть особливе завдання – працювати на істину. Робота пошуковців на цій землі в досить непростих польових умовах спрямована на те, щоб вирвати із забуття ще і ще одного бійця, повернути ім’я, розповісти рідним про останні дні життя героя».

Територія Баришівського котла, за словами пошуковців, потребує ґрунтовного та довготривалого  дослідження. У найближчі дні пошукові групи планують дослідити околиці сіл Борщів, Пристроми, Устинова Гребля та інших, повідомили організатори.

З кожним днем в польовому таборі поповнюється виставка знайдених воєнних експонатів: елементів озброєння бійців та їхніх особистих речей. Детальніше про знахідки розповів під час урочистого відкриття Вахти пам’яті  її керівник Володимир Дорофєєв.

З нагоди урочистого відкриття Вахти цінними подарунками від Віце-прем’єр-міністра України було відзначено ветерана ВВВ, учасника оборони Києва  Адріана Прокоповича Галябарника, а також представника молодого покоління пошуковців, члена ВГО  «Союз «Народна Пам'ять» Дмитра Білаша. Також було запалено факел вічного вогню, який ветеран війни символічно передав молодому пошуковцю. Символізуючи єднання поколінь,  представниками найстаршого та наймолодшого з них  спільно підняли над польовим табором національний прапор, що об’єднав у благородній справі пошуковців з усієї країни.

IMG_2421_1 IMG_2378_1 IMG_2226_1 IMG_2066_1

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: