20 причин відвідати ювілейний Форум видавців у Львові

20-й ювілейний «Форум видавців у Львові» – це низка проектів і заходів, які відбудуться 10-15 вересня. Львівський міжнародний літературний фестиваль, книжковий ярмарок, Всеукраїнський конкурс «Найкраща книга форуму», Бібліотечний форум, фестиваль і конкурс «Молода республіка поетів» та багато іншого. Мешканці та гості міста мають чимало судових приводів завітати на 20-й Форум видавців.

Привід №1: Поляки з почестями. Вперше на Міжнародному літературному фестивалі з’являється Країна-Почесний гість. Цього року це Польща. Польську програму можна поділити на 20 окремих проектів: концерти, презентації, семінари, читання, перегляди фільмів та ін.

До Львова приїдуть відомі польські письменники, поети старої та нової генерації, які протягом всього фестивалю будуть дискутувати про літературні зв’язки Польщі та України.

Привід №2: Багато, дуже багато гостей. Окрім поляків до Львова завітають іноземні гості зі Словаччини, Сербії, Хорватії, Румунії, Угорщини. А також з Німеччини, Швеції, Норвегії, Колумбії, Канади, Австралії, Нової Зеландії.

Привід №3: Німці в місті. До Львова приїдуть також гості з Німеччини. Гете Інститут підготував власну програму на Форум-2013.

Привід №5: Джон Сміт – у Львові. Гості з США не відстають від своїх німецьких колег. На Фестиваль завітає делегація з Нью-Йорку – Вірляна Ткач з театральним проектом «Яра-арт-груп». «Той самий Джон Сміт» – вистава «Капітан Джон Сміт» за мотивами власної книжки того ж таки капітана, яку він видав у Лондоні у 1630 році – «Правдиві подорожі, пригоди та спостереження Капітана Джона Сміта в Європі, Азії, Африці та Америці (з 1593 до 1629 р.)». Творча група зосередилась на уривках, в яких йде мова про ранні подорожі Сміта Східною Європою, про його рабство у Туреччині, мандрівку через Чорне море та втечу на Захід через Дике Поле. Роль капітана виконає американський актор українського походження Юліан Китастий, а ролі всіх його коханих жінок – одна артистка – Сьюзан Гванг, яка також представить власні іронічні пісні.

Привід №7: Привід для жінок. Центральна тема фестивалю гендерно маркована –  «Жінка у світі, що змінюється» – і не є випадковою. Цього року відзначаємо 150 років з дня народження однієї з перших фемінистично налаштованих письменниць – Ольги Кобилянської. І хоча дата народження Ольги Юліанівни припадає аж на листопад, ми не можемо обійти увагою цю подію на Літературному фестивалі. В його межах буде проведено «КобилянськаФЕСТ», лейтмотивом якого буде зміна статусу жінки у суспільстві за 150 років.

Привід №8: Подорож у поезію. «Поетичний потяг» – це спільний проект міжнародної літературної корпорації «Meridian Czernowitz» і ГО «Форум видавців». Учасники «Потягу» проведуть літературний фест у Чернівцях, після чого вирушать до Львова, де за їхньої участю відбудеться ряд літературно-музичних заходів. «І це лише початок нашого проекту, пов’язаного з літературним туризмом на Західній Україні», – обіцяє Григорій Семенчук.

Привід №10: Поезія і музика non-stop! Віршовані рядки під час фестивалю звучатимуть не лише вдень, а й вночі. «Ніч поезії та музики нон-стоп» з кожним роком збирає все більшу й більшу аудиторію.

Привід №11: Молодим усюди в нас дорога. У межах Літературного фестивалю з 12 по 18 вересня відбудеться фестиваль і конкурс «Молода республіка поетів», де молоді поети знову спробують свої сили.

Привід №13: Для перекладачів теж є свій клаптик асфальту. Вже втретє буде проведено Міжнародний перекладацький фестиваль «Трансліт».

Привід №15: Про книги – писати. Під час Форуму проходитиме фестиваль «Контекст-2» – своєрідна Школа літературної критики та книжкової журналістики. Цей проект здійснено за підтримки Програми і³ «Ідея – Імпульс – Інновація» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». 20 журналістів, відібраних за результатами попередньо проведеного конкурсу, братимуть участь у ворк-шопах відомих критиків та літературознавців, спілкуватимуться з письменниками і митцями, і врешті – вчитимуться створювати оригінальний, цікавий медіа-контент, об’єктом якого є книга. «Контекст-2» стане своєрідним майданчиком для знайомства журналістів (теперешніх і майбутніх), письменників і видавців. Майданчиком, на якому проводитимуться круглі столи, майстер-класи та ціла низка інших заходів.

Привід №17: Локації проведення. Місцями проведення заходів стануть вищі заклади освіти, музеї, театри, а також арт-кав’ярні Львова.

Привід №19: Книжковий ярмарок. Ще один традиційний захід, без якого не обходиться Форум. Вже сьогодні на ярмарок подали заявки понад 130 видавництв. На Форумі, як завжди, можна буде не лише познайомитись з авторами та їхніми творами, але й придбати книжки за видавничими цінами – у Палаці Мистецтв, на площі перед Палацом Мистецтв та Палацом Потоцьких, а також на проспекті Свободи.

Привід №20: Змагання книжок. Повболівайте за улюблену книгу на Всеукраїнському конкурсі «Найкраща книга Форуму».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: