У Львові відкрили виставку польського дизайну

Львів мистецький. У Львівській національній академії мистецтв відкрили виставку польського дизайну UNPOLISHED – YOUNG DESIGN FROM POLAND. Українська публіка матиме нагоду побачити найцікавіші проекти останніх років, авторами яких є молоді митці з Польщі. Виставка експонуватиметься упродовж шести тижнів, до 31 липня.

Про це повідомила прес-служба ЛМР

Відвідувачі матимуть нагоду побачити 16 робіт, запроектованих п’ятнадцятьма польськими дизайнерами: Аґнєшки Бар, Аґнєшки Чоп та Йоанни Русін, «DBWT» , «Fawory», «Gogo», Богдана Косака, Мажени Крупи, Каріни Марусіньскої, «Malafor», Бартоша Мухи, Катажини Мухи-Вісьнєвскої, Аліції Патановскої, Моніки Патушиньскої, Оскара Зєнти. Кураторами виставки є визнані авторитети у галузі польського і світового дизайну: Аґнєшка Якобсон-Цєлєцка, мистецький директор фестивалю Lodz Design, та Павел Ґробельни, дизайнер і кураторвиставок дизайну.

В експозиції, зокрема, відомі та неодноразово відзначені нагородами стільці Оскара Зєнти, вироби зі скла та порцеляни Богдана Косака, Каріни Марусіньскої, Моніки Патушиньскої, а також відзначені нагородою red dot «надувні» софи «Маляфора» чи унікальні килими дуету Чоп/Русін.

Експонати виставки вже виставлялися на багатьох престижних фестивалях дизайну та в музеях прикладного мистецтва, зокрема, на Salone del Mobile у Мілані, Designer’s Days i Design Week у Парижі, Inno Design Tech Expo у Гонконгу або в Музеї прикладного мистецтва у Кельні та Музеї дизайну у Гельсінкі. Її попередні експозиції отримали позитивні оцінки спеціалістів i користувались інтересом публіки.

«Вперше ми представили роботи молодих польських дизайнерів у вересні 2009 р. на фестивалі DESIGN SEPTEMBER у Брюсселі. Виявилось, що польський дизайн є привабливим для європейського споживача, a наші дизайнери мають цікаві, несподівані та унікальні ідеї. Виставка UNPOLISHED стала циклічним проектом – адже кожного року з’являються нові мистці, появляються нові цікаві мистецькі проекти, які варто показувати у Європі», - розповідає Аґнєшка Якобсон-Цєлєцка, куратор виставки.

Більшість дизайнерів та дизайнерських груп, які представляють свої роботи на виставці, відносяться до покоління тридцятирічних. Це, на думку кураторів, найцікавіша група польських мистців. Вони прекрасно освічені та талановиті, займаються не лише проектуванням, а й самостійно виготовляють і рекламують власні вироби. Багато з них уже отримали світове визнання, інші – щойно стоять на порозі кар’єри.

«Обираючи роботи і дизайнерів ми завжди шукаємо найбільш характерні елементи польського дизайну, риси, що вирізняють нас на фоні інших дизайнерів. Готуючи такі виставки завжди задаємо питання: що саме хочемо довести? Те, що поляки проектують, так як усі? Чи те, що їхні проекти відрізняються від інших? Напевно особливим є процес творення і підбір матеріалів. Дизайнери сягають по доступні, недорогі i натуральні матеріали – дерево, ОСП (орієнтовано-стружкову плиту) та МДФ (деревоволокнисту плиту середньої щільності), повсть (нетканий текстиль) або б/в матеріали. Найчастіше вони виконують свої вироби самостійно або з допомогою місцевих ремісників. Більшість робіт – це прототипи, унікальні розробки або короткі серійні випуски», – пояснює Аґнєшка Якобсон-Цєлєцка.

Організатори зазначають, що пропонована виставка – це пошук спільного знаменника у сучасному польському дизайні. Тут представлено найцікавіші роботи i досягнення молодих дизайнерів. Вони доводять, що польський дизайн, який черпає з багатого польського досвіду і традиції – це своєрідне цілісне явище, що характеризується привабливістю і є варте пізнання. Натхненням для деяких митців є польська традиція, матеріальна культура чи ремесло. Для багатьох робіт характерні жарт, іронія, балансування на межі дизайну і мистецтва, оманливе відчуття гумору чи дистанційованості до класичних визначень дизайну. Інший аспект – захоплення матеріалом, фактурою i технологією виготовлення. Пропоновані проекти мають, однак, спільний знаменник – це простота, скромність, рівновага між традицією і сучасністю, а також прагнення до гармонії, відповідно до принципу «менше означає більше».

Виставка експонується у Львівській національній академії мистецтв на вул. Кубійовича, 38.

Довідка

Організатори: Iнститут Адама Міцкевича www.unpolished.pl, Регіональний музей у Стальовій Волі www.muzeum.stalowawola.pl, Львівська національна академії мистецтв, www.culture.plwww.lnam.edu.ua.

Аґнєшка Якобсон-Цєлєцка – куратор багатьох виставок i журналістка, знавець та популяризатор сучасного дизайну в Польщі та у світі. З 2008 року артдиректор та куратор виставок на фестивалі дизайну «Лодзь дизайн» (www.lodzdesign.com). Співпрацює з багатьма закладами культури у Польщіта за кордоном шляхом організації виставок польського та міжнародного дизайну, зокрема: «UNPOLISHED – YOUNG DESIGN FROM POLAND» разом з Павлом Ґробельним (2009), «Природнібагатства польського дизайну» /«NATURALNE ZASOBY POLSKIEGO DESIGNU»/ (2009), «POLSKA FOLK» (2010), «MATERIA PRIMA» (2010), «Дитячість» /«DZIECINADA»/ (2010). Займається популяризацією дизайну і дизайнерів. У 2000–2007 рр. – головний редактор польського видання «Elle Decoration». З 2011 року викладає у Познанській Школі дизайну «School of Form». Випускниця художнього факультету Гданської академії мистецтв.

Павел Ґробельни – дизайнер і куратор виставок дизайну, навчався у Познанській академії мистецтв, а також в академіях мистецтв у Ліоні та Парижі. Лауреат численних дизайнерських конкурсів, зокрема, «LVMH Louis Vuitton Moet Hennessy for Young Creators 2005/2006», «Parckdesign 2008», «Prodeco 2006 – Mlody Projektant», «Prodeco 2008», «Machina Design Award 2009», а також почесної нагороди у рамках конкурсу «The new subjectivity in design», який організовує Національна галерея «Zacheta» у Варшаві та «British Council». У 2009 році відібраний до грона «100 Young Creative European Talents» у рамках «Року креативності та інновацій» Європейського Союзу. Автор лавок для ботанічних садів «Albertine» у Брюсселі та «Zhongshan» у Шанхаї, проектант численних проектів оформлення внутрішнього інтер’єру будівель громадського вжитку у Польщі та Бельгії, Франції та Іспанії. Його роботи були представлені, зокрема, у Берліні, Брюсселі, Копенгагені, Нью-Йорку, Марселі, Парижі, Сеулі та під час «Тижня дизайну» у Токіо. З 2011 року викладає у школі дизайну «School of Form» у м. Познань (www.sof.edu.pl).

Додаткова інформація та фотографії високої роздільної здатності: Йоанна Лозіньска, [email protected]+48 660 41 41 02.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: