Так вже вийшло, що українські чиновники поки не навчилися робити гроші зі сміття. Так-так, на відходах можна заробляти, причому в розвинених країнах «сміттєвий» прибуток обчислюється сотнями мільйонів євро. Спочатку його сортують, а вже потім пускають на переробку. На звалища вивозиться тільки те, що не можна повторно використовувати. В Україні ситуація кардинально відрізняється - в передмістях вже давно утворилися цілі сміттєві кладовища. ГолосUA з'ясував, який запас міцності у цих так званих полігонів для захоронення відходів і як вирішити проблему всерйоз і надовго?
СТОЛИЦЯ ВІДТЯГУЄ ЧАС
Щорічно Київ виробляє сотні тисяч тонн сміття, яке вже давно стоїть, як клубок у горлі і для чиновників, і для самих городян. Переважну частину відходів, які утворюються в столиці, вивозять на сміттєвий полігон № 5, розташований в Обухівській районі.
Вже кілька років екологи сурмлять, що цей об'єкт є бомбою уповільненої дії і «лавочку» потрібно було давно прикривати через надлишок відходів. Перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко підтвердив ГолосUA, що ситуація з полігоном № 5 важка.
«Там потрібно підсипати дамби, а фінансування поки немає. Думаю, незабаром ми проведемо ці роботи і ситуація стабілізується, хоча це все одно дасть відстрочку тільки на два-три роки. У будь-якому разі доведеться будувати сміттєспалювальний завод або новий полігон, а може, і сортувальні станції», - зазначив А. Голубченко.
Втім, на питання, чи витримає полігон ці два-три роки, чиновник лише філософськи відповів: «Ми припускаємо, а Бог знає».
А ось на початку весни попередник Голубченка Олександр Мазурчак заявляв ГолосUA, що при тому навантаженні, яке зараз є, полігон № 5 не зможе використовуватися вже через три-чотири роки. У цій сміттєвій темі пікантності додає і той факт, що столиця своїми відходами по суті знищує землі Київської області. У міській мерії заявляють, що компенсують усе розвитком депресивних регіонів, розташованих біля полігону № 5. Губернатор Київської області Анатолій Присяжнюк підтвердив ГолосUA, що до місцевих сільрад гроші зі столиці надходять, але їх недостатньо.
«Земля під полігоном віддана в довгострокову оренду Києву. Туди багато років вже вивозять сміття і його досить багато накопичилося. Тому ми вже не маємо права накопичувати відходи на цьому полігоні і потрібно думати, як їх переробляти», - заявив Присяжнюк.
ПРОБЛЕМИ З ВІДХОДАМИ ВИРІШАТЬ ЗА 300 МІЛЬЙОНІВ ЄВРО
Поки ж столичні чиновники вирішили знову відкласти проблему в довгий ящик, обмежившись підсипанням дамб, на що потрібно приблизно 50 млн. гривень. А ось, щоб вирішити проблему на довгі роки, побудувавши, наприклад, сучасний сміттєспалювальний завод, потрібно куди більше коштів. За даними Анатолія Голубченка таке задоволення потягне на 300-350 млн євро! Хоча, варто відзначити, що в кінці 2011 року голова КМДА Олександр Попов запевняв, що нібито «завербував» японців, щоб вони протягом трьох років істотно модернізували київський сміттєспалювальний завод «Енергія», на якому переробляється частина відходів столиці. Для цього навіть думали залучити кошти від Кіотського протоколу. Втім, минуло вже півтора року, а про зрушення в цьому напрямку поки не чути.
Водночас можна рекультивувати полігон № 5, тобто провести комплекс робіт з екологічного та економічного відновлення земель.
«Грошей на це потрібно багато, але там інвесторів повно, нам би тільки прийняти відповідне рішення і знайти інше місце, куди возити сміття з Києва», - підкреслив Голубченко.
Але коли це рішення дозріє - залишається загадкою, адже вже кілька років столичні чиновники взяли за правило не вирішувати проблеми всерйоз і надовго, а щось десь «підшаманити» і потім повернутися до цього питання в майбутньому.
ТИСЯЧІ ЗВАЛИЩ НА ОДНУ ОБЛАСТЬ
Чи не менше сміттєвих проблем і в інших регіонах України. Скажімо, в Луганській області екологи щороку виявляють сотні несанкціонованих сміттєвих звалищ. Чиновники ніби і рапортують, що ліквідують їх, але з часом гори сміття в різних точках регіону з'являються знову.
Скажімо, тільки в кінці зими на території області виявили майже 5 тис. звалищ! Сміття там або спалюють, або просто залишають на землі. У зв'язку з цим з часом грунт стає непридатним. І що найстрашніше, забруднюються підземні і поверхневі води, а це загрожує екологічною катастрофою.
Водночас кримська столиця потопає у смітті. Підприємство «Чисте місто», яке забезпечує прибирання парків, вулиць і площ Сімферополя, знаходиться у важкому фінансовому становищі, тому місто прибирається тільки частково - центр і прилеглі до нього вулиці.
За інформацією прес-служби сімферопольської міської ради, щомісяця тільки на ліквідацію стихійних звалищ з бюджету міста виділяється близько 400 тис. гривень. В цілому, за результатами тендеру на прибирання вулиць Сімферополя комунальному підприємству «Чисте місто» цього року виділять понад 10 млн гривень, ще понад 5 млн. - на розчищення стихійних звалищ. Цікаво, що в Сімферополі є полігон для захоронення твердих побутових відходів. Але, як повідомляє прес-служба компанії «Сімеко» - власник об'єкту - сьогодні потужності компанії практично виснажені, тому місту необхідно будівництво сортувальної лінії і сміттєспалювального заводу.
«На полігоні захоронено більше 26,5 млн. куб м. відходів. Можливості розміщення сміття на цьому об'єкті у 2013 році обмежені обсягом 600 - 700 тис. кубометрів. Орієнтовно цей показник буде досягнутий у серпні-вересні цього року», - відзначають в «Симеко».
Таким чином, невирішеність сьогодні проблем полігонів може обернутися тим, що вже найближчим часом міста залишаться один на один з проблемою, куди дівати сміття...

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: