ВАСУ поставив крапку в питанні вартості закордонного паспорту. Відео

Ну нарешті знайшлось пояснення чому Державна міграційна служба України за дорученням премєр - міністра повертається та поглиблює співпрацю з поліграфічним комбінатом "Україна", котрий друкує закордонні паспорти втричі дешевше ніж концерн "ЄДАПС".

В лютому цього року рішення Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду в справі мешканця міста Запоріжжя проти незаконних дій і вимог Державної міграційної служби України, котрим було постановлено, що дії державної міграційної служби щодо вимог оплати своїх послуг в розмірі 87,15 грн. та оплати вартості бланку паспорту в розмірі 120 грн. є незаконними, набуло неабиякого розголосу. Про це розповідали усі центральні українські телеканали і писали провідні видання. Навіть «Урядовий кур’єр» приділив висвітленню цієї резонансної справи цілу шпальту своєї газети.

Після цього рішення голова Державної міграційної служби України Микола Ковальчук на кожному кроці і перед кожним мікрофоном заявляв, що суди виносять неправомірні рішення і не приймають до уваги Постанови Кабінету Міністрів України
«Саме вимоги постанови №1098 не беруть до уваги згадані суди, що є неправомірним, адже ця постанова на сьогодні чинна і підлягає застосуванню в діяльності ДМСУ» або "Державна міграційна служба України вважає, що визнання незаконними дій суб’єкта владних повноважень у частині стягнення грошових сум, передбачених вказаним нормативно-правовим актом свідчить про порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального права."  Під час однієї з прес – конференцій «добропорядний і законослухняний» голова ДМСУ навіть засумнівався в добропорядності суддів, ухваливших це рішення і в їх знаннях законів.
Його перелякані  підлеглі почали проводити такі ж самі прес - конференції у регіонах

Державній міграційній службі навіть вдалося завербувати для поширення брехливої інформації особу, котра мала б навпаки стати на захіст прав громадян, а стала інструментом для втілення злочинно - коррупційної схеми ДМСУ. В Омбудсмана пояснили, що необхідно для оформлення закордонного паспорта, щоб не платити зайві гроші. Тількі Лутковська радила громадянам не правильно захищати свої права, а  вона навпаки радила громадянам, як платити зайві платежі.

Те, що вони зайві підтвердив Вищий адміністративний суд України. Своєю  ПОСТАНОВОЮ ВІД  05.06.2013р.
судді, котрі розглядали касаційну скаргу міграційної служби підтвердили, що в Україні все ж таки є справедливий і неупереджений суд, котрий ухвалює рішення, виходячи з принципу законності і  верховенства права . Можна лише припустити який тиск чинився на суддів, але було ухвалене повністю законне рішення із котрого слідує, що ВАРТІСТЬ ЗАКОРДОННОГО ПАСПОРТУ В УКРАЇНІ, з урахуванням чинного законодавства - 170 ГРИВЕНЬ.
 Суд зокрема зазначив :
"Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Скасовуючи постанову суду першої інстанції та, задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_4, апеляційний суд обгрунтовано виходив з того, що порядок оформлення та видачі паспортів, визначений Законом № 3857-XII та Правилами, а тому СГІРФО Орджонікідзевського РВ Запорізького МУ ГУ МВС України не мав права вимагати від нього подання інших, не передбачених цими Законом та Порядком, документів і платежів.

Окрім того, провівши правовий аналіз положень постанови Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року №1098
"Деякі питання надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг", на яку послався відповідач в обґрунтування спірного рішення, апеляційний суд дійшов правильного висновку, що такі послуги можуть надаватися особі лише за її письмовою заявою, тобто за наявності у неї бажання їх отримати, і не мають обов'язкового характеру. В іншому ж разі, ця постанова суперечитиме статті 7 Закону № 3857-XII, яка чітко визначає, що правила оформлення і видачі паспортів визначаються Кабінетом Міністрів України відповідно до цього Закону і підлягають опублікуванню.

Також, як вірно зазначив апеляційний суд, особа, яка звертається за оформленням паспорта, зобов'язана відповідно до пункту 10 Правил оплатити державне мито за оформлення і видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон у розмірі 170 гривень і, оплачуючи послугу відповідача "оформлення і видача паспорта громадянина України для виїзду за кордон" у розмірі 87 гривень 15 копійок, у такий спосіб сплачує вартість одних і тих же його дій (послуг) вдруге.

Суті такої послуги не пояснив і представник УДМСУ в Запорізькій області під час апеляційного розгляду справи, а відповідно до частини другої статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Не доведено відповідачем під час розгляду справи і правомірності своїх вимог зі сплати послуги, що передбачає видачу бланка.

Так, пунктом 4 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1098, визначено, що у разі надання послуги, що передбачає видачу бланка, розмір плати за її надання визначається з урахуванням витрат, пов'язаних з придбанням відповідної продукції.

На вимогу суду надати докази вартості бланку паспорта представник відповідача надав лист ДМС України, адресований його територіальним управлінням, про те, що відносини між нею та консорціумом "ЄДАПС" (виробником персоніфікованих документів) є конфіденційною інформацією.

Таким чином, при вирішенні даного спору апеляційний суд надав правильну юридичну оцінку обставинам у справі та дійшов обґрунтованого висновку, що постанова Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1098, на яку послався відповідач в обґрунтування своїх заперечень на позов, правовідносини у сфері оформлення та видачі паспортів громадян України для виїзду за кордон не регулює, а тому не підлягає застосуванню до спірних правовідносин."

Читаю і не можу намилуватися цим унікальним рішенням, згідно з котрим виходить, що Державна міграційна служба роками вимагала з людей незаконні платежі, чиновники збагачувались за рахунок обдурених громадян, а чи понесе хто небудь відповідальність за увесь цей беспредел - гадаю питання ріторічне, хоча з карманів мільйонів українців в карман декількох осіб перекачали не один мільйон гривень.
Дехто правда на підставі цього рішення може спробувати повернути раніше сплачені кошти, котрі незаконно вимагала міграційна служба, а тим хто не має ще закордонного паспорту - ця роздрукована постанова ВАСУ стане  в нагоді під час візиту до підрозділу ДМС.
Для мешканців Чернігова при оформленні закордонного паспорту необхідна лише одна квитанція - про сплату державного мита, така, як на початку поста, але ж звісно з іншою фамілією. Якщо співробітник ДМС буде вам вручати якісь клаптики паперу з цифрами та шифрами і посилати з цими клаптиками до Авант - банку, де з вас за кожний незаконний платіж ще візмуть по 10 гривень комісійної винагороди для банку, начальником котрого є один з близьких родичів посадової особи ДМС в Чернігівській області, то сміливо показуйте цьому співробітнику постанову ВАСУ і попросить його не вчиняти злочин, передбачений статтею 365 Кримінального Кодексу України. Якщо співробітник ваше прохання проігнорує і свідомо перевищить свої службові повноваження, то у вас є всі підстави вимагати від прокуратури покарання для цього співробітника, бо в статті  13 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" зазначено чорним по білому

1. Судове рішення, яким закінчується розгляд справи в суді, ухвалюється іменем України.

2. Судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України.

4. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, установлену законом.

Хоча я не виключаю, що прокурор може сказати, що висновки Вищого адміністративного суду не є для нього правовказівником. Якщо ви знайдете прокурора, котрий поставиться до вашої проблеми відповідально і посприяє, а механізмів у прокуратури вдосталь, відновленню ваших прав - оберігайте такого прокурора, бо це зникаючий вид правоохоронців в Україні.

Ну а в судових спорах з ДМС України все стає дуже просто. ВАСУ не залишив вибору місцевим судам, котрі по - різному трактували законодавство, щодо порядку оформлення і видачі  паспорту громадянина для виїзду за кордон.

А отже усім бажаю побачити якомога більше стран і континентів! ,

П.С. Дане рішення викликає у мене оптимістичний настрій, адже вищезгадане унікальне рішення ухваленне коллегією суддів Вищого адміністративного суду під головуванням судді  Весельскої Т.Ф., котра буде головувати і під час розгляду касаційної скарги у справі щодо сумісництва Чернігівського міського голови.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: