Садовий сьогодні просив грошей

У рамках робочої поїздки Віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула, сьогодні у Львові відбулось виїзне засідання Колегії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Засідання відбулось в актовій залі Національного університету «Львівська Політехніка». Участь у засіданні взяв і міський голова Львова Андрій Садовий.

З виступами на початку засідання виступили т.в.о. міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Григорій Семчук, віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, голова Львівської обласної державної адміністрації Віктор Шемчук, міський голова Львова Андрій Садовий.

«Ми сьогодні у місті, де ми поставили собі за мету збудувати місто, в якому хочеться жити, місто комфортне для мешканців. Це є дуже амбітна ціль, але громада міста цього заслуговує. Ми живемо в непростий час - у світі панує економічна криза, йде боротьба за ресурси, тому треба завжди знаходити можливості нестандартного підходу.

Декілька років тому ми почали співпрацю з ЄБРР. Перший великий проект, який ми маємо зараз в реалізації - ремонт доріг та трамвайних колій. Ще один проект - модернізація електротранспорту. Зараз ми починаємо реалізовувати проект з модернізації системи теплопостачання в місті. Ми підписали угоду на 20 млн євро кредиту та на 10 млн євро гранту, які підуть в систему теплопостачання міста.

За ці гроші більше тисячі багатоквартирних будинків міста отримають індивідуальні теплові пункти. Також частина коштів піде на заміну мереж. Поза тим, що ми кожного року за кошти самого підприємства міняємо близько 20 км мереж, за рахунок коштів цього великого кредиту ми також будемо це робити. Такі роботи дозволять зменшити втрати до 6-7%. Також важлива диспетчеризація підприємства, яка суттєво оптимізує чисельність підприємства і піднімає рівень обслуговування. Частина коштів піде на когенерацію.

Також ми працюємо над проектом НЕФКО, де ми беремо кредити під 3% річних, де в школах замінюють вікна та модернізують систему теплопостачання. За кошти міста ми за останні роки близько 160 млн грн. інвестували в систему освіти: школи, садочки, щоб підвищувати надійність і комфорт.

Один  дуже важливий проект - це переробка мулу. У Львові є 9,5 га мулових полів, і це близько 5 млн тонн мулу. Ми домовились із Північним інвестиційним банком, який розробив проект, вартість його - 21 млн євро, з яких 7 млн євро - це  грант. Мова йде про метантенки, які дозволять цей мул перетворювати в біогаз, і можна буде отримувати власну електроенергію, мінімізуючи споживання газу. Для цього нам потрібна державна гарантія на 14 млн євро», - зазначив під час виступу міський голова Львова Андрій Садовий.

Також під час виїзного засідання заслухали доповіді про енергоефективність у житлово-комунальному господарстві, про енергоефективність у житловому секторі України.

«Надзвичайно важливо сьогодні впроваджувати енергозберігаючі технології у житлово-комунальне господарство України. Перед регіонами поставлене завдання за 3 роки зменшити вдвічі споживання природного газу за рахунок проектів модернізації чи зменшення втрат при його транспортуванні, а також заміною газу на інші ресурси», - зазначив Олександр Вілкул, віце-прем’єр-міністр України.

Зважаючи на те, що у більшості регіонів не налагоджено системної роботи щодо впровадження таких проектів, Олександр Вілкул під час засідання колегії доручив Мінрегіону надавати системну координаційну та методичну підтримку регіонам щодо впровадження енергозберігаючих проектів у ЖКГ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: