Біометричні паспорти заражені вірусом?

Введення в Україні біометричних паспортів відкладається на невизначений час. Як повідомив голова Державної міграційної служби Микола Ковальчук, офіційно – через відсутність належного фінансування. Експерти ж називають інші причини – від труднощів із виробництвом документів і їх ціни, до політичної нестабільності.

Однак, як стало відомо з джерел всередині компанії ЄДАПС, справжня причина затримки криється зовсім в іншій площині – партія чіпів, що надійшла для пілотного проекту виявилася зараженою комп’ютерним вірусом. У результаті чіп накопичував про власника паспорта значно більше інформації, ніж передбачалося та надавав зловмисникам можливість використовувати її у незаконних цілях. Так кілька народних депутатів, які необачно поспішили обзавестися новими паспортами, поплатились за свою поспішність. У одного хакери, оперуючи отриманою з чіпа інформацією, поцупили з рахунка у кіпрському банку кругленьку суму, у іншого зловмисники взагалі примудрились відібрати завод з виробництва підшипників, переоформивши його на панду з пекінського зоопарку.

Як заявив у приватній розмові фахівець відділу інформаційної безпеки СБУ Микола Скритнюк, якби справа стосувалася пересічних громадян, то проблеми особливої ​​не було б. Але коли зачіпається депутатський корпус, то виникає небезпека політичної нестабільності (про що і говорять експерти – ред).

Також сайт Репортажист повідомив, що чіпи могли заразити вірусом верстат, на якому вони програмувалися. А це означає, що потенційно може бути заражена не тільки партія чіпів, що надійшла для виробництва українських паспортів. Наразі завод з виробництва чіпів закрито на карантин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: