Команда Садового реалізує на АТП №1 махінації, які призводять до збитків на мільйони гривень

16 липня 2013 року у Львові відбулася прес-конференція "Про звіт контрольної комісії з перевірки діяльності ЛК АТП №1". Як розповів член цієї комісії свободівець Мирон Кузишин, упродовж місяця, відколи сесія міськради ухвалила рішення створити відповідну комісію, депутати працювала на комунальному підприємстві у форматі виїзних засідань.

За словами свободівця, причиною виїзних засідань стало те, що керівництво АТП №1 навідріз відмовилося надавати копії документів на офіційний запит комісії. "Нам довелося вивчати увесь масив первинних документів безпосередньо в офісному центрі комунального підприємства. Копіювання того чи того документу, на що, відповідно до наших повноважень, ми маємо повне право, супроводжувалося безліччю особистісних конфліктів з очільниками підприємства-перевізника. Як наслідок, лише незначну частину необхідних документів комісія має у вигляді копій, причому тих, які вважав за потрібне надати очільник АТП№1 Михайло Сидорович", – повідомив Мирон Кузишин.

Депутат поінформував, що згідно з договором між Львівською міською радою та львівським комунальним підприємством "АТП №1", це підприємство є оператором 16 маршрутів, для нормального обслуговування яких необхідно 180–190 автобусів: "Станом на день перевірки у віданні АТП №1 перебувало 53 транспортні засоби. Нестачу підприємство перекриває орендою автобусів у фізичних осіб-підприємців та ТзОВ "Інтерпост". Остання надає АТП №1 48 автобусів на підставі договору суборенди. Аналіз договорів суборенди дає можливість стверджувати, що в основі діяльности АТП№1 лежать непрозорі схеми, метою яких є приховання дійсного прибутку та збереження значних обсягів тіньового обігу готівки. Це випливає з багатьох фактів, починаючи від технічних моментів – від того, як відрізняються між собою договори оренди – закінчуючи порядком експлуатації орендованих транспортних засобів у порівнянні з автобусами, що є у віданні комунального підприємства".

За словами члена комісії з перевірки діяльности ЛК АТП №1 Ігоря Лозинського, при аналізі договорів суборенди у фізичних осіб-підприємців та фірми "Інтерпост" депутати виявили низку суттєвих відмінностей. "Договори оренди, які мали би бути шаблонними для всіх контрагентів, суттєво відрізняються. Перше, що привертає увагу, – відмінність ціни договору. Перевіривши документи, ми виявили, що орендодавці віддають нашому комунальному підприємству свої транспортні засоби в оренду разом з екіпажем, тобто з водіями, за ціною 10 грн. на день (!), при чому беручи на себе обов'язки щодо заправки та підтримання автобусів у належному стані. Ми можемо констатувати, що певні преференції має "Інтерпост", зокрема між фізичними особами-підприємцями та АТП№1 укладено договір на 1 рік, а юридичною особою – на 5 років. Також комісія не виявила договору, який би регламентував розмір денної виручки, яку має надати АТП №1 ця юридична фірма. Ми підозрюємо, що його не існує, але немає гарантії, що він у разі необхідности "неочікувано з'явиться". Тобто порядок взаємин між АТП №1 та фірмою "Інтерпост" у частині надходжень до бюджету комунального підприємства, отриманих від експлуатації транспортних засобів, здійснюється без будь-яких документів", – заявив націоналіст.

Комісія провела аналіз доходів від експлуатації власних та орендованих автобусів на основі тих цифр, які вдалось отримали з офіційних документів підприємства. "Ми встановили, що, за документами, орендовані транспортні засоби та власні автобуси підприємства використовували на одних і тих самих маршрутах у різний часовий проміжок, що дає можливість зробити порівняння. Розмір добової виручки з маршруту, на якому експлуатується транспортний засіб орендодавця і яка має щоденно надходити в касу орендаря, визначається як сума фактично одержаних коштів від перевезення пасажирів за мінусом витрат орендодавця і варіюється від 10 до 300 грн. з автобуса за день. І це при тому, що транспортні засоби, які перебувають у власності АТП№1 приносять прибуток від понад 900 до близько 1800 грн. у день. Комісія зробила висновок, що встановлення відповідних розмірів денної виручки для власних та орендованих транспортних засобів зроблено на власний розсуд керівництва АТП№1 і має відверто корупційний характер", – констатував Ігор Лозинський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: