Сех взяла участь в засіданні робочої групи, яка аналізує угоду уряду з «Шевроном»

Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех взяла участь у засіданні робочої групи з опрацювання проекту угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Олеська між державою Україна та компанією “Шеврон Юкрейн Б. В.”, яке відбулося в Івано-Франківську. Робочу групу створено розпорядженням голови Івано-Франківської обласної ради Василем Скрипничуком, до її складу увійшли правники, екологи, геологи, економісти, журналісти, народні депутати та депутати обласної ради - загалом 50 осіб.

Як зазначив у своєму виступі на засіданні робочої групи голова обласної ради Василь Скрипничук, на розгляд депутатів надійшов проект угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Олеська між державою Україна, компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.» та товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Олеська». Він запропонував членам робочої групи протягом десяти днів підготувати зауваження та пропозиції до проекту угоди. Водночас він висловив низку критичних зауважень щодо тексту документа, а також щодо Закону України «Про угоди про розподіл продукції»

Як зазначила член робочої групи, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, у цій угоді є багато пасток, і не тільки юридичних. «Навіть витрати на охорону праці віднесено до компенсаційних витрат, а це вже гроші із нашого бюджету. Навчання персоналу, моніторингові дослідження, підготовка досліджень, що згідно з нашим законодавством виконуються за кошти інвестора, тут належать до компенсаційних витрат.

З точки зору екологів цей проект можна назвати дилетантським. У ньому немає жодної відповіді на екологічні питання. А технологія гідророзриву, яка викликає головні застереження у екологів, навіть не згадується у словнику термінів», - зауважила Тетяна Тимочко.

За словами Ірини Сех, комітет проаналізував угоду між урядом і «Шевроном» та підготував свої зауваження, які подадуть на розгляд робочої групи.

«Сумніваюсь, що є ще хоч якась країна в світі, яка б настільки розширила права і привілеї закордонного інвестора при укладанні угоди про розподіл продукції. Зокрема, згідно з угодою, частка України чомусь становить 17–30% від обсягу прибуткових вуглеводів, залежно від норми прибутку «Шеврона». Чому норма прибутку «Шеврона» захищена, а України – ні? Окрім цього, Україна відмовилась від імунітету щодо рішень усіляких судів, пов’язаних з угодою, без будь-яких застережень. Інвестору надано безумовну гарантію щодо застосування протягом строку дії угоди, а це 50 років, законів України, чинних на час підписання угоди (стосовно податків, стандартів видобутку газу, норм щодо охорони довкілля, щодо користування надрами, дорогами та ін.), окрім змін до законів, які зменшують податки, полегшують отримання дозвільних документів та іншим чином послаблюють вимоги до інвестора. Чому інвестор не мусить підкорятись змінам законодавства? Угодою передбачено невиправдано великий перелік компенсаційних витрат «Шеврону», фактично відсутні вимоги до якості робіт з добування (розвідки), а також забезпечення виконання природоохоронних заходів. «Шеврон» має право використовувати пісок, камінь, грунтову непитну воду, іншу воду на підставі дозволів, причому нічого не сказано про гірничі відводи. Також «Шеврон» на власний розсуд користується дорогами і земельними ділянками для під’їзду транспорту до свердловин, лише сплачує якісь збори і платежі. Скільки сотень разів важкі автоцистерни і тягачі привезуть до однієї свердловини пісок і воду, і що буде не лише з ділянкою видобування, а й кілька кілометрів навколо неї?», –  зазначила у своєму виступі народний депутат.

Ірина Сех наголосила, що проект угоди не пройшов належних, згідно із законодавством, експертиз – фінансової, екологічної і правової. «Не можна поспіхом приймати таке серйозне рішення. На Львівську та Івано-Франківську обласні ради зараз дивиться багато людей, зокрема з Харкова і з Донецька – вся Велика Україна», – наголосила Ірина Сех. Учасники робочої групи вирішили впродовж тижня опрацювати текст угоди і в письмовому вигляді подати свої пропозиції і зауваження. Наступне засідання робочої групи має відбутися через 10 днів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: