Зоозахисники відновили експертизу загиблих тварин

Завдяки зусиллям Західноукраїнського товариства захисту тварин (ЗУТЗТ) 10 червня 2013 року на кафедрі нормальної та патологічної морфології і судової ветеринарії Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій запроваджено експертизу загиблих тварин.

Експертиза проводиться для отримання висновків щодо навмисного отруєння тварин і може бути використана для подання заяви про злочин до органів МВС.

Послугами університету ветеринарної медицини може скористатися будь-який мешканець Львова та Львівської області. Кошторис послуг виглядає таким чином: розтин – 200 грн., оформлення документального висновку – 50 грн., перевірка на отруєння препаратом “Ізоніазид” – 100 грн.

„Хочемо нагадати шановній львівській громаді, що саме наявність висновків експертизи дає всі підстави для міліції відкривати справи щодо загибелі ваших тварин, – каже Юрій Микитюк, віце-президент ЗУТЗТ, – ми декілька місяців добивалися відновлення цієї експертизи, зверталися у прокуратуру, записувалися на прийом до мера аби у львів’ян були всі юридичні та законні підстави звертатися до міліції у разі загибелі їхньої тварини.”

За останній 2013 рік за даними ЗУТЗТ у Львові було отруєно сотні собак. Отрута розсипалася у Стрийському парку, на вулиці Івана Мазепи, Науковій, неподалік автовокзалу та у парку біля, власне, університету ветеринарної медицини.

Незважаючи на розголос та численні звернення, жодна справа про отруєння тварин не була завершена. Органи МВС цілеспрямовано ігнорують злочини проти тварин, вважаючи їх дрібними та не вартими уваги.

„Лише справа шкуродера Ведули була доведена до кінця, – каже Наталя Вишневська, ЗУТЗТ, – і це пов’язано із тим, що згідно Кримінального кодексу України покарання за пропаганду насилля у мережі Інтернет легше довести, ніж злочин проти тварин на кшталт отруєння. Безумовно отруєнням займаються не лише живодери, але й муніципальні служби в особі робітників ЖЕКІВ. Не дарма на початку березня цього року в ЛКП „Лев” відбувався обшук щодо наявності “Ізоніазиду” чи інших отруйних речовин. Але злочин є злочин. І для викриття цих жахіть з отруєннями потрібна лише політична воля мера Львова Андрія Садового та готовність органів МВС”.

Останнім часом до ЗУТЗТ звертаються мешканці курортних міст Трускавець та Моршин. На вулицях цих міст помирають у муках вуличні та домашні тварини.

„Там відбуваються масові отруєння та відстріл тварин, – каже Наталія Куба, – це не схоже на активність шкуродерів. Так масово діють лише комунальники або за їхньої згоди. Окрім того, нас дивує угода між Трускавецькою владою та львівським ЛКП „Лев” від 19.02.2013 „Про надання послуг по відлову безпритульних тварин та підбору трупів”. Скільки має бути трупів тварин у місті Трускавець, щоб виникла потреба укладати таку угоду, про яку, до речі, не знають у мерії міста Львова”.

Наталя Вишневська, представник  ЗУТЗТ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: