«Укрзалізниця» вводить новий електронний квиток

Проїзний документ буде забезпечено спеціальним QR-кодом, його можна буде оплатити через інтернет і роздрукувати вдома на принтері.

Державна адміністрація залізничного транспорту України вводить новий електронний квиток на потяги «Інтерсіті» і на поїзд номер 37/38 Київ-Донецьк. Про це у вівторок на брифінгу розповів Павло Чекалов, заступник головного директора «Укрзалізниці», передає кореспондент «Голосу Столиці».

За його словами, з сьогоднішнього дня цей квиток є фіскальним і звітним, і одночасно - проїзним документом. Тобто, він виконуватиме функції фіскального чека, по ньому можна буде звітувати за відрядження в бухгалтерії.

За словами Чекалова, раніше такої можливості не давало українське законодавство, але зараз вже існує лист Міністерства інфраструктури, що робить проїзний документ і легітимним фіскальним документом.

Квиток буде забезпечений спеціальним QR-кодом, його можна буде оплатити через інтернет і роздрукувати вдома на принтері. Якщо роздрукувати вдома не виходить, можна оформити квиток в електронному вигляді, прийти на вокзал і попросити касира роздрукувати документ там. Окрема оплата за це не стягуватиметься. Повернути квиток можна через інтернет, не пізніше як за годину до відправлення поїзда, гроші повернуться клієнту на картку. Також можна буде повернути квиток через каси.

Провідники ж будуть забезпечені спеціальними пристроями для зчитування інформації. Компанію-виробника, з яким працюватиме «Укрзалізниця», ще не обрали. Ціна одного пристрою в залежності від виробника коливається в рамках 8-16 тис. грн, термін його експлуатації – десять років. Впровадження таких пристроїв дозволить заощадити близько 18 млн грн на рік, адже це обійдеться дешевше, ніж регулярна закупівля бланків для друку квитків, які теж не дешеві.

За словами Чекалова, найближчі два місяці під таку систему планується підключити ще шість потягів різних жд-напрямків: Київ-Сімферополь, Київ-Донецьк, Київ-Львів, Київ-Одеса, Київ-Дніпропетровськ, Київ-Харків. У цілому, на електронні квитки хочуть перевести всі проїзду внутрішнього сполучення. «Укрзалізниця» обіцяє, що на загальну цінову політику зміни не вплинуть.

З початку лютого цього року поїзди «Інтерсіті» та поїзд номер 37/38 Київ-Донецьк обслуговувалися електронними квитками на експериментальних умовах. З початку дії цієї експериментальної послуги реалізовано вже 59300 електронних проїзних квитків. Загалом за перше півріччя 2013 через інтернет оформлено близько 2 млн квитків, що в 2,5 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Нагадаємо, в Україні дорожчають плацкартні та купейні залізничні квитки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: