Міноборони вимагає грошей за експертизу угод щодо ЧФ РФ

За сприяння громадській експертизі проектів українсько-російських угод Міноборони вимагає грошей

Міністерство оборони України, розглянувши запит львівської організації “Інформаційно-аналітичний центр “Логос” про проведення громадської експертизи, досі не оприлюднило наказу про її проведення, але надало вже два рахунки для оплати копій запитуваних документів, чим порушило урядову постанову № 976 від 5 листопада 2008 року.

Про це заявив представник “Інформаційно-аналітичного центру “Логос” Тарас Гривул, який є учасником громадського моніторингу, що підтримується Міжнародним фондом “Відродження”.

Експерт центру “Логос” розповів, що для експертизи було серед іншого запитано копії документів щодо опрацювання у 2010-13 роках проектів нових українсько-російських угод, пов’язаних з перебуванням російських військ у Криму, його переозброєнням та передачею кращих земель військово-морської бази під так звані “інвестиційні проекти”. За інформацією центру “Логос” нові угоди можуть бути підписані під час перебування Президентів України та Росії у Севастополі на святкуванні річниці створення Чорноморського флоту Росії 28 липня 2013 року.

Експерт центру “Логос” Тарас Гривул зазначає, що відповідно до урядової постанови № 976 Міноборони було зобов’язане у тижневий строк від дня реєстрації запиту щодо громадської експертизи, яке відбулося 20 червня, видати наказ щодо проведення громадської експертизи та заходів, пов’язаних із підготовкою запитуваних матеріалів, а відтак протягом трьох днів довести до відома центру “Логос” зміст цього наказу та оприлюднити його на своєму сайті. Крім того, усі запитувані в порядку експертизи документи мали бути надані протягом місяця.

Натомість, за словами експерта, замість копій відповідного наказу та документів Міноборони надало центру вже два рахунки на оплату копіювання 113 та 123 сторінок, на 155,94 і 169,74 грн. відповідно. Оплату за копії документів, за словами Тараса Гривула, Міноборони намагається прив’язати до постанови Кабінету Міністрів № 740 від 13 липня 2011 р. “Про затвердження граничних норм витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію” та частини 2 статті 21 Закону “Про доступ до публічної інформації” . “Проте вказані нормативно-правові акти не регулюють надання матеріалів для громадської експертизи, яке має відбуватися безкоштовно та вчасно відповідно до урядової постанови 2008 року № 976” – наголосив експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: