Львів офіційно долучився до Європейського тижня мобільності

Міський голова Львова Андрій Садовий підписав Хартію Європейського тижня мобільності 2013 року. Це офіційна заявка від міста щодо участі у зазначеному заході. Європейський тиждень мобільності щороку присвячений іншій темі у руслі сталої мобільності. Цьогорічна тема – «Чисте повітря – це ваш хід!» – зосереджена довкола впливу транспорту на якість міського повітря. Цього року Львів поставив собі амбітну мету – виграти цей конкурс. Переможця оголосять в Брюсселі у грудні цього року.

«Раніше Львів вже тричі з 2010 року долучався до Європейського тижня мбільності, але не офіційно. Тепер у нас є право позмагатися за нагороду ЄТМ на рівні з іншими містами Європи, які теж підписали Хартію. Наразі таких міст 148 і реєстрація ще триває. Підписавши цю Хартію, Львів бере на себе зобов’язання: організувати тиждень заходів, беручи до уваги тему 2013 року, впровадження постійних заходів, які сприятимуть переходу від використання приватного автотранспорту до пересування дружніми до довкілля засобами і виділення принаймні на один день однієї чи декількох зон, призначених лише для пішоходів, велосипедистів і громадського транспорту», - зазначив координатор Європейського тижня мобільності у Львові Дем’ян Данилюк .

Організація Європейського тижня мобільності також узгоджується з зобов'язаннями Львова по Угоді Мерів щодо підвищення енергоефективності та використання відновлювальних джерел енергії, скорочення викидів СО2 не менше, ніж на 20% до 2020 року на своїй території.

Цього року координатором ЄТМ у Львові є відділ промоції міста, а співорганізатори  -громадські організації, управління ЛМР та державні органи. «В 2013 році ми маємо на меті провести цей захід більш масштабно, ніж в попередні роки і підкреслити важливість сталої мобільності у 21 столітті. Не менш важливою є участь мешканців і місцевого та національного бізнесу. Новим поштовхом для розвитку Львова є «зелена» економіка, і саме наше місто може стати одним з перших в цій галузі серед міст Східної Європи», - зазначив Дем’ян Данилюк .

Довідка

Європейський тиждень мобільності (ЄТМ) – це загальноєвропейська ініціатива, спрямована на поліпшення навколишнього природного середовища і умов життя в громадах. Захід заохочує місцеву владу європейських країн запроваджувати та підтримувати сталий розвиток транспорту і спонукати мешканців спробувати альтернативні види транспорту.  Він відбувається щороку 16-22 вересня.

Європейський тиждень мобільності, що уперше відбувся 2002 року, охоплює щораз більше країн – і не тільки у Європі. У 2012 у ньому взяли участь 158 міст. У життя втілено 7,717 проектів, які формують велосипедну та пішохідну інфраструктуру, «заспокоюють» дорожній рух, роблять доступнішим транспорт та інформують громадськість про екологічно збалансоване використання транспортних засобів.

Кульмінація ЄТМ – акція «День без автомобіля!», під час якої міста-учасники виділяють на цілий день одну чи декілька вулиць для пішоходів, велосипедистів і громадського транспорту.

Стала мобільність – це будь-який спосіб або організаційна форма пересування, що дозволяють знизити рівень впливу на навколишнє середовище.

До цього можна віднести пішохідний і велосипедний рух, екологічні автомобілі, транзитно-орієнтоване проектування, оренда транспортних засобів, а також системи міського транспорту, які є економічними, сприяють збереженню простору та пропаганді здорового способу життя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: