У Львівській ОДА обговорено питання розвитку молочної галузі

За  останні роки у Львівській області спостерігається тенденція не тільки зменшення виробництва, але й зменшення споживання молока і молокопродуктів, – про це йшлося 1 серпня на нараді під керівництвом першого заступника голови Львівської ОДА Богдана Матолича щодо  проблем та шляхів розвитку молочної  галузі Львівщини.

Зокрема, за даними Держкомстату виробництво молока  на 1 особу складає   247,4 кг, а споживання на 1 особу 207,6 кг.

Під час наради Богдан Матолич зазначив, що ситуація, що склалася  сьогодні у галузі молочного скотарства, є   непростою: «В області внаслідок аграрної реформи, сільськогосподарські підприємства вже давно скоротили поголів’я корів із 47,5 тис. голів у 2000 році до 9,2 тис. гол. у 2012р. (у 19,0 р. зменшено), також  продовжує скорочуватись їх чисельність у господарствах населення (поголів’я корів зменшилося  на 150,0 тис. гол. або 51 %.). За даними статистики із 1319 сільгосподарських підприємств і фермерських господарств тільки 83 або 6,3% утримують корів», – сказав Б. Матолич.

Однак, за його словами,  зацікавленість населення в утриманні корів та збільшенні виробництва молока є досить високою, і носить природно-економічний і соціальний характер, незважаючи на низькі ціни на переробних підприємствах, а це 1,50-2,00 грн./л., у 2012р. Основний шлях збуту молока населенням відбувається на необлаштованих ринках.

Богдан Матолич додав, що для вирішення цього питання  на обласному рівні департамент агропромислового розвитку ОДА  розробив  програму підтримки розвитку тваринництва, якою передбачено фінансування у 2013 році в сумі 4500,0 тис. грн., а саме:

•    часткове відшкодування витрат, пов’язаних із штучним осіменінням маточного поголів’я ВРХ та свиней у господарствах населення в сумі  300,0 тис. грн. (відшкодування 50% вартості штучного осіменіння  дасть можливість осіменити 4000 голів маточного поголів’я, що складе всього 3,0% до наявного поголів’я);

•    часткова компенсація вартості придбання племінних (генетичних) ресурсів в сумі 700,0 тис. грн. (дасть змогу придбати 115 голів племінного молодняку);

•    спеціальна дотація фізичним особам та фермерським господарствам на утримання корів молочного напряму продуктивності в сумі              3200,0 тис. грн. (дасть змогу збільшити кількість таких господарств до 1480 і відповідно поголів’я корів до 7490 голів)

•    часткове здешевлення придбання теличок, закуплених у населення (фізичних осіб) для вирощування та відтворення в сумі 300,0 тис. грн. (дасть можливість придбати 100 голів покращених теличок);

«Також  сьогодні проводиться підготовка розпорядження для виплати спеціальної дотації фізичним особам і фермерським господарства за утримання корів молочного напряму продуктивності в сумі  3200,0 тис. грн., дотація на 1 голову склала 518 грн», – підкреслив перший заступник голови ОДА.

За підсумками наради перший заступник голови облдержадміністрації  доручив департаменту агропромислового розвитку ОДА  надавати підтримку молокопереробним підприємствам у залученні банківських, інвестиційно-інноваційних установ для розвитку підприємств галузі за рахунок їх участі в обласній та державній програмах підтримки підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення кредитів на 2013–2015 роки; внести пропозиції збільшення обсягів фінансування розвитку і підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у сфері молочного скотарства на 2014-2015 роки в рамках Комплексної програми підтримки агропромислового комплексу.

Також Богдан Матолич доручив забезпечити інформаційну та фінансову підтримку невеликих кооперативних молокопереробних підприємств.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: