На будівлі палацу Любомирських відреставрували скульптури

 У рамках проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», що реалізовується спільно Львівською міською радою та Німецьким товариством міжнародної співпраці (GIZ), було проведено реставрацію скульптур палацу Любомирських (будинок № 10) на площі Ринок.

Будівля палацу, яку після викуплення 1760 року князем Станіславом Любомирським було перебудовано з двох кам`яниць, є зразком архітектури доби бароко. Палац декоровано військовою атрибутикою, що символізує збройну славу роду Любомирських: двома цинковими вазами, кам`яною вазою, трофеями, гарматами з ядрами, орлом, волютами, обладунками, щитом і шоломом античного воїна. Усі ці фігури перебували в аварійному стані і потребували термінової реставрації. Ще вкінці осені скульптури на карнизі даху укріпили спеціальними плівками, що дозволило їм протриматись протягом зими та дочекатись реставрації. Скульптури були пошкоджені на 80%.

«Такі скульптури – це елементи будівель, які рідко виконують практичну функцію, проте мають іконографічне та естетичне значення. Сьогодні, коли історичний контекст цих елементів втрачено, їх реставрацію часто проводять в останню чергу. У зв`язку з цим більшість декоративних скульптур перебуває в незадовільному стані. Проте слід пам`ятати, що з їх руйнацією втрачається естетична єдність, а разом з тим і архітектурна цінність будинку» – зауважує керівник проекту GIZ у Львові, Іріс Ґляйхманн.

Загальна вартість реставраційних робіт складає близько 550 000 грн., з яких 60% суми бере на себе Німецьке товариство GIZ, а 40% – Львівська міська рада. Відновлювали скульптури місцеві спеціалісти у співпраці з НУ «Львівська Політехніка» під керівництвом німецького експерта Дірка Брюґґеманна.

«Дуже важливо, що реставрація скульптур відбувалась на місці без демонтажу з використанням історичних реставраційних методів і сучасних матеріалів. Деякі втрачені елементи скульптур нам довелось доповнювати з використанням сучасних легких матеріалів, що допоможе на довший час зберегти їх цілісність та уникнути конструктивних помилок минулого.

Маємо гарний результат завдяки тісній співпраці різних сторін.  Особливо позитивною була співпраця з Львівською політехнікою, адже працівники кафедри реставрації безпосередньо виконували роботи. Я дуже радий, що в результаті співпраці, нам вдалось вберегти перлину культурно-історичної спадщини Львова і цілої Європи» – розповідає експерт GIZ Дірк Брюґґеманн, що супроводжував реставрацію скульптур.

Риштування з будівлі палацу Любомирських буде знято у найближчі дні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: