У Трускавці відповіли на публікації львівських ЗМІ

Чи не щороку, коли у Трускавці починається літній сезон, у засобах масової інформації з'являється інформація про загрозу "техногенної катастрофи" неподалік курорту.

Мова йде про землетрус у містечку Стебнику, який загрожує добряче потрясти Трускавцем, Дрогобичем, Бориславом та найближчими селами.

Варто переглянути заголовки публікацій, походження і дати появи, щоб зрозуміти їх цільове призначення. Ось одна з останніх. "Містечку Стебник на Львівщині загрожує техногенний землетрус", - пише західно-українську інформаційна корпорація 8 липня цього року. З посиланням на ЗІК стаття появилася в інших інформаційних джерелах, зокрема, сайті Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління. Естафету підхопила також газета "Експрес", налякавши читача, що у Стебнику землетрус може сягнути не менше 4 балів. Інформація про "стебницьке лихо" з посиланням на ЗІК чи без нього появилася також в місцевих інформаційних виданнях.

Якщо проаналізувати появу подібних публікацій чи телевізійних передач у минулі роки, то усі вони впродовж приблизно десятка літ інформували про "стебницьку катастрофу" у період в травні-липні, тобто, найактивніші для заїзду відпочивальників Трускавця місяці. Торік, наприклад, у травні на цю тему появилася "сенсаційна" передача на "24 каналі". Про це газета "Франкова криниця Підгір'я" писала 1 червня 2012 року у статті "Хто замовив землетрус?" Хоч передруки публікацій могли бути у різних джерелах і в інший час.

Отже, чому подібні статті чи телепередачі появляються щороку саме в гарячий туристичний сезон? Хто їх замовник і яка мета публікацій та телевізійних сюжетів? Чи вони достатньо науково обґрунтовані й виважені? Такий аналіз візьмемося дати самі, він матиме іншого роду дослідження - без сейсмологів, екологів й іншого роду науковців.

Якщо взяти основні джерела, де появлялася інформація про загрозу "техногенної катастрофи", то серед них, насамперед, слід назвати західно-українську інформаційну корпорацію, ЗІК. Сьогодні це потужна компанія, яка об'єднує в собі інформаційний Інтернет-ресурс, телебачення, газету, радіо. Там працює велика кількість журналістів, більшість з них молодь. Власником ЗІКу є відомий бізнесмен, екс-депутат Верховної Ради України від Дрогобицького округу Петро Димінський.

Є ще одна компанія, яка подавала інформацію про "землетрус у Стебнику", вона об'єднує засоби масової інформації іншого власника - теперішнього мера Львова Андрія Садового. Це телевізійний "24 канал", "Радіо-Люкс", Інтернет-ресурс "ZAXID.NET", трохи давніше була ще газета "Поступ". Можна припускати, що саме наявність молодих фахівців у згаданих компаніях є причиною появи в їх інформаційних джерелах упередженої інформації. Таке спостереження можна зробити щодо деяких тем, зокрема тих, що торкаються особистого життя громадян, церкви тощо. Можна припустити, що тема "техногенної катастрофи" у Стебнику появилася внаслідок пошуку молодими журналістами сенсації. Якби не дивна систематичність, з якою така інформація появляється у ЗМІ, насамперед, у ЗІКу.

Знову повторимося, що публікації чи телевізійні сюжети про загрозу "техногенної катастрофи" у Стебнику появляються щороку в час літнього сезону у Трускавці. Тому списувати все на пошук молодими журналістами деяких ЗМІ сенсації було б, найменшою мірою, наївно. Така систематичність наводить на думку, що публікації і телевізійні передачі на тему "катастрофи у Стебнику" в засобах інформації просто хтось замовляє. Вирахувати замовника можна, а можна просто тицьнути пальцем у нього - і не промахнешся. Але спершу слід пошукати відповіді на декілька запитань. Перше: хто пускає чутки, що у Трускавці вичерпуються запаси джерел мінеральних вод? Друге: хто розносить поголоси, що у нашому місті небезпечна техногенна й екологічна ситуація? Наступне: хто у Трускавці наші мінеральні джерела забиває рекламою води сусіднього курорту? Відповідь одна: недобросовісний конкурент. То чи помилимося, коли скажемо: публікації та телевізійні сюжети про "загрозу землетрусу у Стебнику" замовляє саме він, цей недобросовісний конкурент. А тут під руку підвернеться молодий журналіст, котрий з ніг збився у пошуку подібних тем, і є смажений сюжет у розпал туристичного сезону в Трускавці.

Василь КИРИЛИЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: