Світовий конгрес українців закликає країни світу визнати Голодомор в Україні геноцидом

Напередодні 80-х роковин Голодомору в Україні Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору та Світовий конгрес українців закликають парламенти країн світу визнати Голодомор 1932—1933 років в Україні актом геноциду. Відповідне звернення оприлюднив співкоординатор Громадського комітету Іван Васюник 20 серпня на відкритті Х Світового конгресу українців у Львові.

Парламенти цілого ряду країн у різний час ухвалювали рішення щодо визнання Голодомору актом геноциду,  засуджуючи цей злочин та вшановуючи пам’ять невинних жертв ленінсько-сталінського тоталітарного режиму. «У зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору Громадський комітет та Світовий конгрес українців звертаються до керівництва парламентів країн світу  з проханням ініціювати парламентські розгляди питання про  Голодомор 1932—1933 років в Україні з метою ухвалення рішень щодо визнання цього  злочину актом геноциду», — йдеться у зверненні.

Як зазначив Іван Васюник, вчинені в різні часи і в різних країнах світу голодомори, до певної міри, стали можливими й тому, що свого часу світова спільнота повною мірою не осмислила й не винесла уроків з української трагедії 1932—1933 років. «Зберегти пам’ять про мільйони невинно убієнних голодом наших братів і сестер та нагадати людству про можливі жахливі наслідки нехтування головним правом людини — правом на життя — і є головним завданням нашого Громадського комітету», — наголосив Васюник.

Нагадаємо, 20—22 серпня у Львові проходить Х Світовий конгрес українців, присвячений пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років.

Як відомо, цього року відзначають 80-і роковини Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні.  Громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору, створений у 2010 році, вже розпочав підготовку до проведення пам'ятних заходів 23 листопада.

До складу комітету увійшли знакові постаті у науковому, мистецькому та громадському житті країни: Ольга Богомолець, Іван Вакарчук, Іван Васюник, Василь Вовкун, Володимир В'ятрович, Анатолій Гайдамака, Дмитро Гнатюк, Петро Гончар, Людмила Гриневич, Іван Дзюба, Іван Драч, Євстратій (Зоря), Андрій Жолдак, Микола Жулинський, Євген Захаров, Євген Золотарьов, Геннадій Іванущенко, Сергій Квіт, Андрій Когут, Роман Круцик, Ніла Крюкова, Станіслав Кульчицький, Неля Лавриненко, Олександр Максимчук, Ніна Матвієнко, Марія Матіос, Василь Марочко, Дмитро Павличко, Олекса Петрів, Мирослав Попович, Олег Рибачук, Стефан Романів, Євген Сверстюк, Михайло Свистович, Володимир Сергійчук, Євген Станкович, Лесь Танюк, Ігор Юхновський.

 Прес-центр Центру досліджень визвольного руху:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: