Економічний ефект від впровадження утилізаційного збору матиме зворотній від очікуваного характер (відео)

Учасники сьогоднішнього пікету проти утилізаційного збору у Львові передали відкрите звернення до Верховної ради України, Кабінету Міністрів України та Президента України помічнику голови Львівської ОДА Віктора Шемчука.

Як йдеться у зверненні, 4 липня 2013 року Верховна Рада України прийняла, а 31 липня 2013 року Президент України підписав закони України про «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів» і «Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів».

Відтак, законодавчо встановлено економічно не обгрунтовані базові ставки податку на легкові автомобілі у розмірі 5,5ф тис. грн і коригуючі коефіцієнти для нових авто 3500 куб. см - 5,5, а також для вантажних автомобілів у розмірі 38 тис. грн і коригуючі коефіцієнти для транспортних засобів повною масою більш як 20 тонн, але не більш як 50 тонн: для нових автомобілів - 2,9 і для вживаних автомобілів - 11,8.

Таким чином, при ввезенні на митну територію нових легкових автомобілів після сплати утилізаційного збору (від 4,730 тис. грн за електромобіль до 30,250 тис. грн за автомобіль з об'ємом двигуна 3500 куб. см) на відповідну суму підвищиться вартість транспортних засобів для пересічних українських покупців.

«Наголошуємо, що така ініціатива створює законодавчі преференції для обраних, відтак, є відверто лобістською і водночас шкідливою для української автомобільної галузі. Прийняте з ініціативи уряду рішення, хоча й оголошене «рятівним» для вітчизняного автопрому, насправді, є відчайдушною спробою залатати фінансові діри в державному бюджеті за рахунок українського народу. Вітчизняні урядовці повинні, нарешті, зрозуміти, що архаїчні методи управління, запозичені, мабуть з радянського минулого не можуть бути ефективними в сучасній Українській державі.

Наслідком буде практичне знищення імпортерської галузі, та, відповідно, суттєве зменшення надходжень до держбюджету. Окрім цього, утилізаційний збір є абсолютно абсурдним за своєю природою. В усіх цивілізованих країнах, вводяться субсидії для громадян, що здають на металобрухт старі автомобілі. І лише у нас для того, аби безкоштовно (!) здати своє авто на утилізацію, його власник повинен ще й сплачувати величезну суму», - йдеться у зверненні.

Учасники пікету наголошують, що «в переддень підписання угоди про асоціацію з ЄС прийняття закону про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів суттєво погіршить й без того непрості стосунки України з європейською спільнотою. Зокрема, глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, неодноразово звертався до Президента України з проханням накласти вето на цей закон.

У ЄС прямо заявляють, що введення в дію цього закону буде мати серйозний негативний вплив на двосторонні економічні відносини. Цей закон є ще одним ударом по експортерах транспортних засобів з ЄС, яким було завдано шкоди необґрунтованим підвищенням ввізних мит на автомобілі в березні. ЄС повторно закликає Україну скасувати обидві норми. Закликаємо українську владу дослухатися до закликів не лише української громадськості, але й міжнародної спільноти. Відтак, звертаємось до Верховної Ради України, Президента та уряду з вимогою скасувати закони № 0975 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів» і № 0936 «Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів».

Вважаємо, що згадані ініціативи є відверто дискримінаційними, а економічний ефект від впровадження утилізаційного збору матиме зворотній від очікуваного характер. Вважаємо неприпустимим наповнення кишень олігархів за рахунок простих українців. Недолугі «утилізаційні» закони повинні бути «утилізовані»!», - йдеться у заяві, яку підписали ГО «Дух нації» Єлейко Т. В., Львівський Volkswagen клуб Мартинів І. П. і ЛМО Народного Руху України (УНП «Рух») Веремчук В. М.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: