Львівщина вшановує Боберського

24 серпня депутат Львівської обласної ради Михайло Задорожний взяв участь в урочистостях з нагоди 140-річчя від дня народження фундатора української національної фізичної культури, організатор сокільсько-січового руху Івана Боберського.

Виступаючи перед велелюдною громадою Михайло Задорожний привітав учасників заходу від імені голови Львівської обласної ради Петра Колодія із ювілеєм їх славного земляка, а також передав вітання з нагоди національного свята – Дня незалежності України. «Дрогобицька земля зростила не одного патріота України: письменники-науковці Іван Франко та Юрій Дрогобич, військовики Андрій Мельник та Дмитро Грицай-Перебийніс, спортовці Лев Броварський та Мар’ян Марущак – цей перелік надто великий. Проте ім’я Івана Боберського не так широко відоме в Україні, як воно цього заслуговує. І сьогодні, у день вшанування 140-річчя від дня його народження, ми повинні згадувати його не лише як великого українського спортовця, але і як педагога, автора підручників з фізичного виховання. Іван Боберський у своїй подвижницькій праці був також пропагандистом і популяризатором фізичної культури. Він видавав перші спортивні журнали, а згодом й редагував у багатьох журналах статті з питань руханки та спорту. Іван Боберський був духовним наставником Українського Січового Стрілецтва. Він вважав, що кожен спортсмен повинен бути готовим стати на захист Батьківщини, якщо у цьому буде потреба. Мабуть, завдяки Боберському січовики показали свій бойовий хист у роки Першої світової війни.

Окрім того, ми повинні пам’ятати про Івана Боберського як про  члена Головної Української Ради та референта пропаганди у Державному секретаріаті військових справ Західноукраїнської Народної Республіки, який на доручення Секретаріату ЗУНР виїхав повноважним представником до США та Канади для організації допомоги стрілецькому війську», – сказав Михайло Задорожний.

Також депутат Михайло Задорожний вручив Грамоту Львівської обласної ради вчителеві фізкультури місцевої школи Миколі Олексійовичу Котормусу за багатолітнє сприяння популяризації спорту серед молоді, за постійну участь в командних спортивних змаганнях та козацьких забавах району.

Нагадаємо, що Львівська обласна рада оголосила 2013 рік – роком Івана Боберського.

 

Довідка.

Іван Боберський – педагог, організатор, фундатор, теоретик і практик української національної фізичної культури, організатор сокільсько-січового руху, автор підручників з фізичного виховання молоді. Як автор назви «Пласт», сприяв становленню Пласту.

Духовними дітьми Івана Боберського є Українські січові стрільці, (УСС) – перші паростки новітніх українських збройних сил. Він вважав, що сьогоднішній спортсмен-руховик завтра повинен стати на захист Батьківщини, якщо вона того потребуватиме. Ось тому-то українські спортсмени, які робили перші кроки під дбайливим наглядом Боберського, прекрасно зарекомендували себе під час Першої світової війни. Проте й сам «батько» не звільняв себе від цього: він входив до складу Бойової управи стрілецтва, був його невтомним опікуном.

З 1915 р. І. Боберський – член Головної Української Ради, у 1918-1919 рр. – референт пропаганди у Державному секретаріаті військових справ ЗУНР. Коли 1919 р. у таборі інтернованих (у Німецькім Ябліннім) склалась несприятлива ситуація з п'ятитисячною Бригадою Української Галицької Армії, ймовірно, що стабілізації настрою бійців сприяв приїзд саме професора І. Боберського.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: