Кошулинський натякнув, що у декого із опозиціонерів «хамське і поверхневе» ставлення до українців

Політичну кар'єру нинішній віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський почав в 2001 році помічником-консультантом народного депутата Олега Тягнибока.

За 12 років Кошулинський встиг багато чого: очолив штаб партії під час президентських виборів 2009 року, а потім і парламентських 2012-го. У тому числі завдяки йому за п'ять років «Свобода» з партії з рівнем підтримки в 0,76% потрапила до числа п'яти партій, представлених у Верховній раді. Нагородою за роботу свободівцю став пост віце-спікера, за його призначення проголосувало 305 народних депутатів.

Як недосвідчений депутат справляється з обов'язками, що він знає про джерела фінансування партії і конкуренції всередині опозиційного табору, Кошулинський розповів Forbes за тиждень до старту нової сесії Ради. Нижче - ключові тези бесіди.

Про роботу віце-спікером і відносинах з Володимиром Рибаком

Небагатьом людям вдалося вперше стати депутатом, а потім відразу - заступником спікера парламенту. Але нічого геніального в цій посади немає. Як казав мій тренер з легкої атлетики, якщо до тебе хтось це зробив, значить, зможеш і ти.

Рибак - досвідчений політик з великим життєвим досвідом. У такому віці він здатний змінюватися і вдосконалюватися. Навіть його рівень української мови став кращим, ніж раніше. Він цікавиться моєю думкою з різними темами, з тих же питань мовного характеру. Але у відносинах у нас є дистанція.

Про першого віце-прем'єра Сергія Арбузова

Він нечасто зустрічається з керівництвом парламенту. Він бере участь у засіданнях погоджувальної ради від Кабінету міністрів, представляючи законопроекти уряду. На нарадах був кілька разів. Не можу скласти враження про нього, тому що ми разом інтенсивно не працювали.
Про голосування свободівців за урядовий законопроект про трансферне ціноутворення, який не підтримали УДАР і «Батьківщина»

З нашими партнерами по опозиції ми дуже різні ідеологічно. Законопроект недосконалий, але він хоча б частково обмежує вивіз капіталу в офшорні зони. Це наші ідеологічні та програмні засади. Так чому б за нього не голосувати? Нашим партнерам некоректно вказувати, як нам голосувати з тих чи інших питань. Ми координуємо з ними дії з глобальних питань.

Про новий політичний сезон

У вересні-жовтні всі дії політиків будуть крутитися навколо вільнюського саміту, де очікується підписання угоди про асоціацію з ЄС. А далі почнеться президентська кампанія. Що стосується тактичних кроків «Свободи» восени - це маленька партійна таємниця, яку не можна розкривати на догоду конкурентам.

Про уряд національної альтернативи

Ми вже сьогодні повинні думати про будівництво виконавчої гілки влади і пропонувати своє бачення. У націоналістів не було свого уряду, тому до цього потрібно готуватися. Наприклад, прем'єр-міністром від «Свободи» буде нардеп Олександр Сич. Ми визначилися і не приховуємо цього. Ми вважаємо, що він зможе сформувати наш альтернативний Кабмін.

Про участь Тягнибока у президентських виборах 2015 року

Висування єдиного кандидата в першому турі - етична і тактична помилка. Що стосується етики, люди, які називають себе політиками, кричать про необхідність єдиного кандидата вже сьогодні. Це означає, що вони до цих пір не пізнали українців. Їхнє ставлення до них хамське і поверхневе. Не можна змушувати групку людей, що назвала себе політиками, вирішувати за українців, що їм робити.

Сьогодні склалася унікальна ситуація, коли три опозиційних лідера відображають палітру ідеологій. Умовно: ліберальна, соціал-демократична і націоналістична. У кожного з них - свій виборець, і кожен з них знає, як краще донести свою програму. Якщо ми не будемо поважати українців і вимагатимемо голосувати за будь-кого всупереч їх переконанням, це те ж саме, що заганяти всіх в один стійло. У другому турі нехай українці покажуть, кого вони підтримують.

Що стосується тактики. Я як людина, провів не одну передвиборчу кампанію, можу сказати, що в Україні є приблизно 33 500 виборчих дільниць. Жодна з політичних сил не може забезпечити потрібної кількості підготовлених членів дільничних комісій та спостерігачів. Ніхто не дасть гарантії, що чинна влада не зніме з реєстрації опозиційного кандидата з надуманого приводу. Тому небезпечно виставляти єдиного кандидата в першому турі президентських виборів.

Про фінансування президентської кампанії

Народні депутати Ігор Кривецький та Олександр Мирний частково фінансують партію - з вигодою для себе. Вони задовольняють свої людські амбіції і втілюють ідеї в життя. Хтось уміє добре заробляти гроші, хтось - писати статті, хтось - агітувати і т.д. Але всі ці люди об'єднані однією ідеєю.

Бюджет президентської кампанії ми ще не розраховували, але у нас з іншими політичними партіями різна математика: ми не набираємо людей під вибори, не беремо за гроші членів виборчих комісій або спостерігачів. Це всі члени нашої партії та ідейні брати. Найбільші витрати будуть на зовнішню рекламу та агітаційні ролики по радіо і телебаченню.

Нагадаємо, лідер партії УДАР Віталій Кличко нещодавно заявив про те, що опозиція зобов’язана висунути єдиного кандидата уже у першому турі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: