Скоро до школи або чим нагодувати школяра?

Літо добігає кінця і за лічені дні наші діти, хто вперше, а хто вкотре, сядуть за парти і візьмуться «гризти граніт науки».

Їм доведеться звикати до нової обстановки, режиму дня та обов’язків. Мами й бабусі багатьох змушені вмикати фантазію та придумувати, чим смачним і корисним нагодувати дитину, аби в неї було достатньо сил для розумової та фізичної активності.

Про що варто пам’ятати, готуючи сніданок школяреві?

Їжа повинна бути теплою. Це забезпечує хорошу роботу шлунка та запобігає відчуттям важкості протягом дня у дитини, яка змушена здебільшого сидіти за партою. Якщо не маєте достатньо часу на тривалі приготування, обмежтеся гарячим чаєм, а ще краще – какао.

Дозвольте дитині з’їсти щось солодке. Організм школяра потребує складних вуглеводів. І, крім того, таким чином ви убезпечите дитину від запаморочень та швидких виснажень від тривалої монотонної діяльності. Солодощі в міру, трохи шоколаду, молочні продукти, каші з курагою чи родзинками, домашнє печиво, булочки чи омлет з улюбленим варенням не тільки будуть корисними, а й неодмінно сподобаються дитині.

Нехай в раціон школяра завжди входять фрукти. Яблука – один з найдоступніших варіантів. До того ж, зберігати їх вдома чи купити можна протягом цілого сезону чи навіть двох. На сніданок, обід чи просто, щоб «перекусити» вони підійдуть ідеально.

Також варто давати фрукти дитині із собою до школи. Голод, як відомо, не тітка, тому щось смачненьке під час перерви неодмінно стане дитині в нагоді.

Не змушуйте дитину нести до школи пляшечки чи посуд з бутербродами, або тим паче, салатами! Такі продукти швидко псуються і важко прорахувати час, протягом якого вони будуть придатними для споживання. До того ж, вашій дитині напевне буде практично й естетично незручно їсти в школі ложечкою чи витягувати з портфеля термос або пляшечку і пити чай, який простояв там кілька годин. Також подібною їжею легко забруднити підручники чи зошити.

Підійдіть до цього питання раціонально та давайте дитині такі обіди, після яких не потрібно буде бігти до умивальника, аби вимити липкі руки. Після школи діти зазвичай приходять голодними та з хорошим апетитом. Прогулянки додому на свіжому повітрі сприяють цьому.

Нехай на обідньому столі вашого школяра завжди будуть супи чи борщі з м’ясом. Дуже добре якщо курятина чергується зі свининою чи рибою. Така їжа сприяє доброму розвитку м’язів та забезпечує ріст дитини. Виключіть із дитячого раціону всі продукти швидкого приготування та напівфабрикати.

Чим дітей не годувати?

Забудьте про чіпси, «Мівіну», сухарики й інші шкідливі «гостро солоні приманки» для школяра. Поясніть дитині, що може статися, якщо вона їстиме це все, аби вона не купувала цих продуктів тоді, коли ви не з нею і не можете контролювати, що вона споживає. Розуміння – кращий підхід, аніж категорична заборона без пояснень.

Готуйте в першу чергу улюблені страви вашої дитини. Так ви будете впевнені, що дитина їх дійсно їстиме і вам не доведеться припрошувати її до тарілки. Ні в якому разі не перегодовуйте школяра! Немає нічого гіршого, аніж читати, писати і сприймати нову інформацію, коли відчуваєш, що в тебе повний шлунок і ти явно з’їв забагато. Тоді з’являється сонливість і дитина втрачає спроможність швидкого сприйняття, стає пасивною й байдужою до навчання.

Залучайте ваше чадо до приготування їжі. Дитина заохочено та з більшим задоволенням їстиме те, до чого доклала власних зусиль.

Старших школярів просіть і вам приготувати горнятко чаю чи канапки. Це вчитиме їх відповідальності та самостійності.

Пам’ятайте, що ми те, що ми їмо, тому не обмежуйте себе та ваших дітей в якісній їжі та вітамінах, адже ви цього варті, чи не так?

Христина Панчак, для Дивись.Інфо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: