Вілкул стане прем’єром, щоб балотуватись у Президенти, - політологи

Близький до Рината Ахметова віце - прем'єр Олександр Вілкул неспроста розвиває піар-активність в пресі - не виключено , що на майбутніх президентських виборах в 2015 році чиновник буде відігравати важливу роль , погрожуючи «відщипнути» необхідні голоси у Віктора Януковича.

Про це заявив політолог Віктор Небоженко, пише "Українське слово"

«Я впевнений , що Ахметов зрозумів сумну істину для себе: Янукович не збирається використовувати фінансування і гроші Ахметова в президентській кампанії 2015 року. Це ще сумніше, ніж економічна війна Сім'ї з олігархами . Це приниження Ахметова, який поклав всі 10 років на підтримку Януковича. Але Ахметов - мудра людина, тому він робить ще під час парламентської кампанії ставки на нові політичні проекти, як це було з Королевською . Тепер же на президентських виборах, а кампанія вже розпочата, він буде робити ставку на Вілкула. Замість проекту Королевської висувається більш яскравий проект Вілкула, який мітить не стільки на пост прем'єра, скільки на участь у президентських перегонах. Тобто вся піар кампанія Вілкула в ЗМІ, піар-статті та розкручування цього політика як альтернативи для розчарованих у Януковичі людей Півдня і Сходу України - початок президентських перегонів. Вілкул - проект, який, за задумом Ахметова, буде відтягувати голоси у самого Януковича», - пояснив експерт.

За словами політолога Тараса Березовця, подібний політичний проект Ахметова не перспективний.

"Тим більше , що для самого Ахметова це буде дуже ризикованою грою. Так, останнім часом ми бачимо, як посилюються тертя всередині самої партії, протистояння з олігархами. Потрібно пам'ятати, що однією зі стратегій Росії відносно України був тиск на олігархів, щоб таким чином вплинути на позицію Януковича. Тому розкол і тертя всередині партії - наслідки такого впливу. Вілкула зробили піарівським наркоманом. Його оточення створило для нього за допомогою піару паралельну реальність. Для її створення залучаються псевдоексперти, які транслюють небезпечні і ефемерні прогнози: мовляв, Азарова будуть звільняти, а замість нього будуть ставити Вілкула, який ще й на посаду президента мітить . Знаючи характер і політичні особливості нашого президента, Янукович може реагувати на все це дуже жорстко. Тому в підсумку для самого Вілкула вся ця історія може закінчитися дуже плачевно» , - припустив Березовець.

Політолог Вадим Карасьов вважає , що мета розкрутки Вілкула - все ж крісло прем'єр -міністра.

«Гіпотетично можна припустити , що мета Вілкула та олігархічних груп, які за ним стоять, - це президентські вибори. Але у нас шлях до президентства лежить через прем'єрство, адже всі президенти після Кравчука у нас спочатку були прем'єрами. Поки що про ефективність проекту Вілкула говорити рано, навіть враховуючи активність у ЗМІ. Так, у нього непоганий адміністративний бекграунд, у нього є ресурс, тому він цілком може бути кандидатом, як у прем'єри, так і президенти. Але про це говорити рано. Ахметов вкладає гроші в Вілкула, враховуючи, що Україна потребує нових політиків в адміністративній сфері, - з одного боку. І це не стільки відповідь Ахметова Януковичу за посилення Сім'ї . Просто у кожного олігарха повинна бути не тільки своя газета, ТБ, активи, але і свій політик. Це тренд нашої олігархічної моделі. Але Вілкул не зможе стати генералом, не ставши до цього лейтенантом», - запевняє Карасьов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: