Соціальні ініціативи Януковича недовиконуються

Адміністрація Президента Віктора Януковича прийшла до висновку, що через спад в економіці на тлі несприятливої ​​зовнішньої кон'юнктури бюджет не добирає заплановані податкові надходження. У результаті під загрозою опинилося виконання соціальних ініціатив президента, вважають в Адміністрації, інформує видання Дзеркало Тижня.

Як констатується в листі за підписом першого заступника голови президентської адміністрації Ірини Акімової, результати січня - липня 2013 свідчать, що напруженість ситуації в бюджетній сфері зростає".

За сім місяців поточного року доходи загального фонду держбюджету на 354 900 000 грн, або на 0,2 %, відстали від запланованого на цей період обсягу надходжень. А обсяг податкових надходжень не дотягнув до плану на 3,2 млрд грн, в той час як Національний банк перерахував до держбюджету 12,5 млрд грн (на 4 млрд більше запланованого на цей період обсягу).

В Законі про держбюджет закладено збільшення доходів на 5,3 % (до 363 100 000 000 грн) порівняно з фактичними торішніми надходженнями ( +344700000000 грн). Однак, через надзвичайно високу частку захищених статей в основному державному фінансовому кошторисі (близько 95 %) особливого простору для маневру немає.

Як наголошується в листі Акімової, дефіцит держбюджету в липні збільшився в 1,7 рази. А приватизація держмайна, кошти від якої також є джерелом фінансування дефіциту бюджету, йде дуже повільно . Станом на 1 серпня 2013 року з цього джерела до держскарбниці направлено 182 100 000 грн, що становить лише 5,5 % планового завдання на цей період і 1,7 % - цільового показника на весь рік.

Традиційною проблемою є те, що кошти Єдиного казначейського рахунку ( ЄКР) використовуються на надання позик на покриття тимчасових касових розривів місцевих бюджетів і Пенсійного фонду. За сім місяців поточного року заборгованість ПФУ за позиками з ЄКР становила 48400000000 грн, а місцевих бюджетів – 11 млрд грн ( або 230 % до показника на початок року).

Адміністрація Президента висловлює особливу стурбованість тим, що невиконання плану бюджетних надходжень ставить під загрозу реалізацію розроблених на Банковій соціальних президентських ініціатив, а також пріоритетних завдань модернізації соціальної сфери.

На реалізацію соціальних ініціатив та модернізацію соціальної сфери в поточному році необхідно додатково 1,7 млрд грн з держбюджету. А в рамках модернізації системи медичного обслуговування на реалізацію пріоритетних завдань глави держави – 1,4 млрд. Окремим президентським дорученням уряду вже було поставлено до 15 серпня 2013 року внести до парламенту законопроект, що передбачає відповідні зміни до держбюджету – 2013.

Однак , виконання цього завдання неможливе без пошуку та визначення нових джерел ресурсів, зокрема , впровадження заходів з розширення та легалізації бази оподаткування, підвищення ставок податків на підакцизні товари, вживання яких негативно позначається на здоров'ї громадян, посилення державного фінансового контролю за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: