Мешканців Дамаску отруїли зарином

Сполучені Штати мають докази того, що у смертоносному нападі під Дамаском 21 серпня був використаний зарин, заявив американський держсекретар Джон Керрі.

За словами пана Керрі, зразки волосся і крові, взяті після нападу "дали позитивний результат на наявність зарину".

За словами держсекретаря, ці докази США отримали з власних джерел, а не від інспекторів ООН.

Президент США Барак Обама заявив про готовність завдати карального удару по Сирії, але хоче, аби це рішення спочатку схвалив Конгрес.

За словами пана Обами, будь-яка операція, в тому числі наземне втручання, буде "обмеженою".

Конгрес має зібратися 9 вересня.

Сирійський уряд покладає відповідальність за використання хімічної зброї на повстанців, і заявив, що готовий до будь-якої атаки.

Раніше пан Керрі виклав основні висновки американської розвідки, за якими 21 серпня в результаті нападу біля Дамаску загинули 1429 людей, в тому числі 426 дітей.

Як головнокомандувач збройними силами США, Обама може віддати наказ про удар по Сирії і без санкцій Конгресу, але він вважає, що дебати з цього питання необхідні і важливі.

"Я давно вважаю, що наша сила зосереджена не лише у нашій військової потужності, але і в нашому прикладі народовладдя, влади народу і для народу... Саме тому я ухвалив ще одне рішення: я звернуся за дозволом на застосування сили до представників американського народу в Конгресі", - йдеться у заяві пана Обами, зробленій в суботу.

Пізніше в суботу Обама надіслав законопроект спікеру Палати представників і голові Сенату.

Високопосадовий представник Білого Дому повідомив кореспондентові Кетті Кей, що рішення домагатися схвалення Конгресу пан Обама ухвалив у п'ятницю вдень.

Чиновник також додав, що, за очікуваннями, президент Обама отримає підтримку Конгресу, додає кореспондент.

Напередодні російський президент Володимир Путін назвав твердження про застосування хімічної зброї урядовими військами Сирії дурістю й провокацією

На думку Путіна, сирійський уряд не потребував застосування хімічної зброї.

"Здоровий глузд говорить сам за себе, урядові війська наступають, в деяких регіонах вони оточили повстанців. За цих умов давати козирі тим, хто постійно закликає до зовнішнього військового втручання, просто безглузда дурниця", - сказав Путін.

"Я переконаний, що це не більше ніж провокація тих, хто хоче втягнути інші країни, хто хоче домогтися підтримки з боку могутніх учасників міжнародної діяльності, перш за все США", - додав російський президент.

Джерело - ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: