Попит на деякі авто зріс до 30% перед введенням утилізаційного збору - експерти

Перед введенням утилізаційного збору попит на легкові авто зріс на 20-30 % і створив дефіцит деяких моделей, стверджують експерти.

Клієнтський потік в автосалонах в очікуванні утилізаційного збору у серпні збільшився в середньому на 20-30 % до попередніх місяців, повідомив директор з маркетингу великого оператора авторинку - Групи компаній "АІС " Сергій Боровик.

"Автомобілів вистачило, щоб задовольнити попит серпня. Ситуація у вересні буде залежати від динаміки ринку в цілому", - повідомив він агентству " Інтерфакс-Україна ".

Боровик нагадав раніше оприлюднений прогноз, що у вересні-жовтні буде відзначатися певне зменшення попиту на ринку після його зростання в липні-серпні.

Він також зазначив, що введення утилізаційного збору значно не вплине на ціну легкових автомобілів в масовому сегменті (найбільше з урахуванням коригуючих коефіцієнтів до базової ставки зростуть ціни на авто з дуже великими обсягами двигуна), а підвищення цін на 5-10 тис. грн на найбільш популярні моделі буде спостерігатися у вересні.

"Ажіотаж спостерігали в останню декаду серпня. Машини буквально розліталися. За деякими маркам у нас вже дефіцит - маленький вибір Renault  та Nissan. За цими марками на топові моделі чергу, чекати треба більше місяця. У Shkoda поки в наявності автомобілі, але деякі комплектації треба чекати. З Volkswagen ситуація схожа – склад «тане» на очах. Деяких моделей залишилися лічені одиниці, практично всі Touareg розпродані ", - повідомила бренд-менеджер однієї з компаній.

Компанії також підтверджують думку, що клієнти не відкладали покупку у зв'язку з очікуванням зниження базових ставок до утилізаційного збору.

Всі, хто планував покупку автомобіля в цьому році, старалися встигнути його придбати і зареєструвати до 1 вересня.

Також дотримуються прогнозу короткострокового зростання ринку в серпні-вересні, який зміниться падінням і стагнацією.

Так, у 2012 році ринок легкових автомобілів в Україні скоротився на 1,4 % до 2011 року - до 217,58 тис. од., А в поточному році з урахуванням введення в квітні спеціального мита на імпорт найбільш масових авто, і утилізаційного збору з 1 вересня поточного року експерти прогнозують скорочення ринку на 10-15 %.

Сума утилізаційного податку складе для нових легкових автомобілів (залежно від об'єму двигуна  від 4,73 тис. грн до 30,25 тис. грн, для нових комерційних вантажних автомобілів і автобусів (залежно від повної маси) - від 8,8 тис . грн до 14,74 тис. грн.

За матеріалами Інтерфакс-Україна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: