Фіаско «серпа і молота»: комуністи не починатимуть референдуму про Митний союз

IMG_0267

Окружний адміністративний суд Києва заборонив комуністам проводити збори громадян для початку процесу референдуму про вступ до Митного союзу.

У понеділок 2 вересня суддя Юлія Шрамко задовольнила клопотання Європейської партії й тимчасово заборонила Комуністичній партії організовувати та проводити збори громадян щодо проведення всеукраїнського референдуму про вступ України до Митного союзу.

Також ухвалою Центральній виборчій комісії заборонено направляти представників на збори громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму стосовно вступу до Митного союзу, запланованих на 08 вересня 2013 року.

Суддя встановив, що виконання ухвал з питань забезпечення адміністративного позову здійснюється негайно.

Іншою ухвалою суд відкрив провадження за позовом ЄП про повну заборону проведення референдуму щодо вступу до Митного союзу. Суддя призначив попереднє судове засідання у цій справі на 13 вересня цього року.

Свої рішення суддя пояснив тим, що прагнення інтегруватися до Митного союзу порушує низку законів України та заважає Європейській партії сприяти інтеграції України до ЄС.

16 серпня 2013 року до Центральної виборчої комісії надійшло повідомлення Комуністичної партії України про проведення зборів громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму про вступ до Митного союзу.

В понеділок на погоджувальній нараді лідерів фракцій та голів комітетів парламенту Петро Симоненко підтвердив свій намір щодо референдуму.

Пізніше член ЦВК Андрій Магера повідомив, що збори ініціативної групи мали відбудуться 8 вересня на київському стадіоні "Спартак".

Закон про всеукраїнський референдум був ухвалений в останні дні роботи парламенту минулого скликання зі скандалом і порушенням процедури.

Документ дозволяє в обхід парламенту ухвалювати та відміняти закони, правити Конституцію та приймати новий Основний Закон.

Його результати є остаточними та не потребують додаткового затвердження.

Для запуску референдуму потрібно зібрати ініціативну групу. Збори мають затвердити питання референдуму й багато технічних питань, а за сім днів передати документи до ЦВК.

Комісія протягом п’яти днів їх опрацює і, якщо не знайде порушень – має дати дозвіл збирати підписи. Таких треба 3 мільйони, з двох третин областей, причому не менше ніж по 100 тисяч з кожної.

На збір відводиться 40 днів. Ще сім днів ЦВК перевіряє підписи, а потім відмовляє у референдумі або дозволяє його.

У разі "зеленого світла" документи передаються президенту, і тільки він своїм указом запускає всеукраїнський референдум.

Кампанія з референдуму триває понад 40 днів, а ще десять ЦВК має на встановлення результатів. При виконанні всіх цих процедур і позитивному рішенні президента від 8 вересня до потенційного дня голосування мине близько чотирьох місяців.

Тому референдум може відбутися не раніше середини січня 2014 року.

Джерело ВВС Україна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: