На Форумі видавців уперше презентуватимуть український переклад творів Святих отців

Із нагоди 2000-ліття християнства Видавничий відділ Української Православної Церкви Київського Патріархату розпочав втілення масштабного науково-богословського проекту, що передбачає не лише переклад українською мовою та редагування богослужбової літератури, але й актуалізацію богословської спадщини Святих Отців І тисячоліття. Ініціатором та безпосереднім учасником і виконавцем проекту став Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, який залучив до співпраці представників духовенства, духовних навчальних закладів, а також державних науково-дослідницьких та освітніх установ. На сьогодні опубліковано понад 40 томів творів Святих Отців – св. Іоана Золотоустого, Василія Великого, Григорія Богослова, Григорія Ніського та ін. Це перший в історії України повний корпус богословських праць та канонічних пам’яток давньої та сучасної Церкви, серії якого продовжуватимуться і надалі, повідомляє прес-служба ЛМР.

Окрім того, результатом багаторічної праці богословів та науковців стали близько 40 томів богослужбових та уставних книг. Видавничий відділ Церкви забезпечує підтримку науково-дослідницьких проектів з історії Церкви від найдавніших часів до сьогодення, серед авторів, опублікованих в рамках проекту – відомі українські вчені Д. Степовик, І. Преловська, прот. Ю. Мицик та ін. Зусиллями професорсько-викладацького складу Київської Православної Богословської Академії продовжено видання наукового збірника «Труди Київської Духовної Академії».

Результати видавничих заходів Київського Патріархату цього року вперше будуть представлені до уваги учасників ювілейного ХХ Форуму видавців у Львові. 13 вересня о 16.00 год у головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка за участі Святійшого Патріарха Філарета відбудеться презентація цих видань – «Українська «Палінодія» ХХІ ст».

«Ця презентація є одною з найважливіших подій Форуму у нашій книгозбірні. Співпраця із видавництвами Церков та духовних навчальних закладів для нас є історичною – адже й сама бібліотека у XVII ст. формувалася у контексті реорганізації системи церковної освіти та науково-богословських дискусій. В Університеті тривалий час діяв теологічний факультет. Отож поповнення наших фондів українськими науково-богословськими виданнями збагатить спектр досліджень наших істориків, філософів, культурологів, релігієзнавців. Особливою честю для нас є особистий візит Святійшого Патріарха Філарета, першоієрарха Помісної Української Православної Церкви, який вітав бібліотеку з 400-річним ювілеєм, дієво сприяє налагодженню співпраці та книгообміну, підтримав нас у період минулорічних реорганізацій. На мою думку, учасникам Форуму та читачам Бібліотеки буде цікаво зустрітися з ієрархом, який багато років свого життя присвятив подвижницькій праці перекладача та упорядника низки видань, удоступнюючи сучасникам унікальні пам’ятки світової духовної та інтелектуальної скарбниці не тільки за незалежної України, але навіть у добу тоталітаризму», – розповів директор Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка доцент Василь Кметь.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: