Філософ Зиґмунт Бауман у Львові розповів про плинну сучасність (відео)

Філософ і соціолог Зиґмунт Бауман сьогодні, 9 вересня, у Львові презентував свою книгу "Плинні часи" - про плинну сучасність, що постійно змінюється.

Бауман поділився із журналістами своїми роздумами про роль знання у сучасному світі. На думку філософа, зараз знання швидко втрачає свою актуальність, старіє. Зараз у газеті «New York Times» можна прочитати більше інформації, ніж у XVIII столітті нагромадили представники епохи Просвітництва. Бауман, відтак, акцентував на хронічному відчутті невпевненості, що супроводжує людство, яке складається з двох складових. Перша складова – відчуття незнання - «дуже велика сума знань міститься на серверах, але що з того, якщо наші знання незмінно менші», друга - відчуття імпотенції через неможливість спожити всю суму знань, яка розмістилася в Інтернеті. Наслідком Бауман називає відчуття безпорадності: «Ми розуміємо, що виклики світу такі, що треба вистояти, але боїмося удару долі, втратити почуття власної гідності, боїмося, що ми не можемо зробити щось вартісне, щоб зробити світ гостинним, приязним для нас».

Детальніше дивіться на відео:

Приїздом до Львова Зиґмунта Баумана, який, до слова, тут вперше, розпочався ювілейний 20 Форум видавців.

Сьогодні о 17.00 у ЛНУ імені Івана Франка (вул. Університетська, 1) відбудеться публічна лекція Зиґмунта Баумана на тему «Невелике доповнення до довгої соціальної історії часу».

Довідка.

Зиґмунт Бауман (пол. Zygmunt Bauman) — польський і англійський соціолог. Професор Університету Лідса, відомий завдяки своїм дослідженням Голокосту і постмодерністського консумеризму. У сферу його наукових інтересів входять глобалізація, антиглобалізм/альтерглобалізм, модерн, постмодерн.

Народився 19 листопада у Познані у родині польських євреїв. У 1954 році закінчив філософський факультет Варшавського Університет, а у 1960 отримав науковий ступінь доктора габілітованого гуманітарних наук у галузі соціології. Професор Університету Лідса.

Як мислитель-постмодерніст, здобув світове визнання, маючи значний вплив на різноманітних авторів від нових лівих до лібералів. З кінця 1990-их він є одним з визнаних теоретиків альтерглобалістского руху.
Відзначений премією Теодора Адорно та нагородою принца Астурійського у галузі комунікації і гуманітарних наук. Відомий завдяки своїм дослідженням Голокосту і постмодерністського консумеризму.
Заходи проводяться в рамках програми «Польща – почесний гість» на 20 Форумі видавців у Львові, яка буде реалізована за підтримки Міністерства культури і національної спадщини (MKiDN) Республіки Польща, Посольства Республіки Польща в Україні, Генерального консульства Республіки Польща у Львові, Польського інституту у Києві, Інституту Книжки (Краків).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: