Романів взяла участь у відзначенні спомину Блаженного Якова Стрепи

7 вересня Управлінням Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви відзначено спомин свого покровителя – Блаженного Якова Стрепи.

Участь у спільній Євхаристійній молитві взяла заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ірина Романів. У промові перед парафіянами Ірина Романів зазначила:

“Сьогоднійшній день є особливим для всієї римсько-католицької громади нашого міста. В цей великий день ми пошановуємо Блаженного Якова Стрепу – святого покровителя і Провісника миру. Для всіх нас він є взірцем праведності, жертовності і доброти. Він показав нам, що варто жити у єдності з Богом, що варто іти за Його Словом, що варто жити згідно з Його заповідями».

Ірина Романів побажала всім радості і миру у серці, твердості у вірі, ревності у любові, щедрих Божих Благословень та опіки Божої Матері.

Довідка:

Яків Стрепа народився близько 1340 року на землях краківської архидієцезїї. Юнаком вступив до Ордену Францисканців, де згодом його відправили навчатися до Риму. Після повернення з Риму став настоятелем краківського монастиря, а згодом – монастиря у Львові. 28 січня 1392 року консекрований на єпископа.

Архиєпископ Яків Стрепа був вразливий до потреб бідних і хворих, тому свої єпископські доходи призначив на потреби лікарні Святого Духа та на притулок для бідних і паломників.

Помер 20 жовтня 1409 року.

1619 р. мощі блаженного Якуба Стрепи перенесено з монастирської каплиці до нового гробу в храмі, де почали відбуватися чудеса. Чудеса відбувалися не тільки при гробі: коли його єпископською митрою торкалися страждаючих від болю голови – біль проходив. Блаженний Якуб Стрепа з’являвся також тим, хто потребував допомоги в несподіваних ситуаціях; з’явився над палаючим Львовом і врятував монастир францисканців від пожежі. Монахи назвали його Провісником миру серед ворогуючих.
11 вересня 1790 р. внаслідок численних чудес папа Пій VI оголосив його блаженним. 1910 р. папа Пій X визнав блаженного Якуба покровителем Львівської дієцезії.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: