Україна приєднається до ЄС назавжди - ЗМІ

Світові експерти вважають, що останні рішення Вірменії приєднатися до Митного союзу та ознаки прагнення нинішньої влади Грузії до вирівнювання відносин із Москвою можуть примусити ЄС до пропонування кращих стимулів для країн «Східного партнерства» з метою їхнього наближення до ЄС.

Хоча в аналітиків викликає сумніви суперечлива позиція Німеччини, яка має за головний мотив проти угоди ЄС з Україною в листопаді у Вільнюсі проблему Юлії Тимошенко та боїться образити Росію підтримкою України. Оглядачі також переконані, що торговельні війни з Росією лише пробудили національну гордість українців. Провідні видання вважають вже класичною історію про роль України в протистоянні між Сходом і Заходом, що особливо чітко видно напередодні саміту ЄС у Вільнюсі.

Американське аналітичне видання Stratfor вважає, що всупереч тенденціям останніх років із невдачами ЄС у відносинах з Україною парламент у Києві 5 вересня приємно здивував Захід своєю проєвропейською законодавчою активністю. Це та реверанси Вірменії з Грузією у бік інтеграції з проросійськими структурами примушує ЄС, як вважають американські аналітики, активніше схилятися до більших поступок членам «Східного партнерства», включно з Україною. Хоча американське видання все ж сумнівається в позиції Німеччини, визначальної для листопадового саміту ЄС у Вільнюсі, котра ймовірно, як пишуть тут експерти, буде виходити у визначенні долі угоди ЄС з Україною саме зі ступенем вирішення проблеми Юлії Тимошенко та проявить свою обережність щодо чутливості її стратегічного партнера – Москви. Все це, на думку американських спостерігачів, і визначить можливості поступок ЄС щодо України.

На сторінках «Независимой газети», пишуть, що «ставлення українців до Росії погіршилося на тлі торгових війн та дискусій про інтеграцію». Навіть на сході України «не чекали такої жорсткої атаки Росії до дружньої їй держави». Понад 40 відсотків громадян вважають нині відносини Росії та України «напруженими», тобто – майже чи не ворожими. Фактично половина українців за угоду про асоціацію з ЄС і лише близько 30 відсотків за інтеграцію з євразійськими структурами під егідою Росії.

Американське впливове видання The National Interest  вважає, що підписання знакової угоди про асоціацію з ЄС у листопаді «багато в чому перелаштує кордони в Європі та Україна раз і назавжди відійде на Захід». Хоча, на думку видання, Росія намагається з усіх сил повернути Україну на Схід. І тут, як наголошують американці, все залежить тепер від Євросоюзу. Вони попереджають: «Україна показала свої послідовні наміри будувати мости і налагоджувати відносини з Брюсселем і тепер українці чекають, коли європейські лідери скажуть їм: «Ласкаво просимо!»

За матеріалами Радіо Свобода.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: