Мешканців Львівщини закликають запобігати виникненню пожеж в екосистемах

Департамент з питань цивільного захисту облдержадміністрації інформує, що станом на 9 вересня поточного року у природних екосистемах на території області виникло 472 пожежі, пов’язаних із самовільним спалюванням рослинності та її залишків  на загальній площі понад 87 гектарів, у тому числі 92 пожежі на торфополях загальною площею понад 40 гектарів.

Останнім часом спостерігається тенденція до збільшення пожеж на торфополях.

В період з 2 до 9 вересня обліковано 10 пожеж в екосистемах, з них 7 пожеж на торфополях. На ліквідацію таких пожеж залучаються територіальні підрозділи Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області, сили та засоби служб цивільного захисту області, районів та міст обласного значення. При цьому від виконання основних завдань за призначенням відволікається значна кількість техніки та особового складу, витрачаються матеріальні ресурси.

Наприклад, поблизу с. Великі Грибовичі Жовківського району 4 вересня поточного року на торфовищі виявлено горіння торфу окремими осередками на площі понад 2,5 гектари. До гасіння тільки цієї пожежі протягом 2 діб було залучено п’ять пожежних підрозділів   у складі 24 осіб та 5 одиниць техніки.

Також, на торфовищі поблизу с. Любині Яворівського р-ну 6 вересня виявлено горіння торфу окремими осередками на площі близько 2,0 гектарів. До ліквідації цієї пожежі протягом 6-7 вересня було залучено п’ять пожежних підрозділів у складі 20 осіб та 5 одиниць техніки.

Департамент з питань цивільного захисту облдержадміністрації нагадує, що самовільне випалювання сухої рослинності у смугах відводу автомобільних доріг і залізниці, випалювання стерні, сухої трави на луках та пасовищах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу у розмірі від 170 до 340 гривень  на громадян та від 850 до 1190 гривень – на посадових осіб.

Працівниками Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області, Державної екологічної інспекції у Львівській області, Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області, Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, Державної інспекції сільського господарства у Львівській області постійно ведеться моніторинг стану пожежної безпеки, проводяться рейди з метою попередження виникнення пожеж    в екосистемах. Всього, станом на 9 вересня поточного року, фахівцями зазначених вище управлінь, установ та служб проведено 2697 рейдів, при цьому виявлено 540 порушень   та притягнуто до адміністративної відповідальності 466 осіб.

Шановні мешканці Львівщини!

Пам’ятайте про шкоду, яка завдається довкіллю внаслідок самовільного випалювання сухої рослинності та її залишків! Запобігайте виникненню пожеж в екосистемах! Бережіть природу, будьте господарями  рідної землі!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: