Сьогодні річниця терактів 11 вересня

Сьогодні світ згадує про наймасштабніші теракти в новітній історії - 11 вересня 2001 р. в США. Цього дня 6 років тому терористи з "Аль-Кайєди" захопили декілька американських пасажирських літаків.

Два лайнери, керовані смертниками, врізалися в башти-близнюки Всесвітнього торгового центру (ВТЦ) у Нью-Йорку, третій літак впав на будівлю Пентагону. Четвертий лайнер, що летів у напрямку до Білого дому, впав у поле в Пенсільванії. Всього в результаті цих терористичних атак загинули 2 тис. 973 людини.Терористи почали свої атаки з Нью-Йорка. Перший літак врізався в північну башту ВТЦ на рівні 80-го поверху. Через кілька хвилин інший літак врізався в південну башту - в середню частину будівлі. У лайнерах знаходилося в цілому 135 чоловік, у ВТЦ - декілька тисяч.

У результаті могутніх вибухів в обох будівлях виникла сильна пожежа, і через дві години башти звалилися. У руїнах загинули ті, хто не встиг або не зміг вибратися назовні.Третій із захоплених літаків врізався в будівлю Пентагону буквально через декілька хвилин після атаки на башти-близнюки. У результаті теракту загинули 189 чоловік, зокрема 125 співробітників Міністерства оборони США, 59 членів екіпажа і пасажирів літака, а також п'ятеро терористів.Четвертий літак впав у штаті Пенсільванія. Всі люди, що знаходилися на борту, загинули.

У ході процесу по даній справі було засуджено всього одну людина - Закаріаса Муссауї, громадянина Франції марокканського походження. Та й він не мав прямого відношення до терактів, оскільки був заарештований за місяць до їх здійснення. Причиною арешту послужив той факт, що, коли З.Муссауї брав уроки керування літаком у льотній школі в Оклахомі, він захотів навчитися управляти пасажирським авіалайнером. Таке бажання недосвідченого учня викликало підозру в інструкторів.Як виявилось, невдалий терорист, дійсно, мав намір захопити літак і направити його на будівлю Білого дому. Проте З.Муссауї наполягав на тому, що про події 11 вересня нічого не знав.

Таким чином, він був засуджений лише на підставі його власних свідчень за злочин, якого не зробив. Цікаво відзначити, що на захист З.Муссауї виступив сам лідер "Аль-Кайєди" Усама бен Ладен, який в своєму аудіозверненні заявив, що ніколи не доручав З.Муссауї здійснення терактів.Розслідування терактів викликало великий резонанс у суспільстві - незалежна комісія з розслідування обставин трагедії дійшла висновку, що уряд США знав про підготовку терактів, але практично проігнорував цю інформацію. Проте в результаті ніяких заходів дисциплінарного стягнення до співробітників Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США застосовано не було.

Промахи в роботі ЦРУ директор цієї організації Портер Госс списав на брак фінансування і персоналу.У поточному році церемонія пам'яті жертв теракту пройде не на місці події, а поряд з ним: там, де стояли башти-близнюки, ведеться будівництво музейного комплексу та меморіалу. На церемонії буде зачитано список імен майже 3 тис. загиблих. Читання перериватиметься хвилинами мовчання."Аль-Кайєда" пообіцяла сьогодні опублікувати відеозвернення Усами бен Ладена. До нього терористи також збираються включити "заповіт" одного з виконавців терактів у Нью-Йорку та Вашингтоні - Абу Муссаба Валіда аль-Шехрі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: