У Львові проходить виставка "Від Хотина до Відня"

Свій 120-річний ювілей Львівський історичний музей відзначає великою виставкою у залах музею «Палаццо Бандінеллі», підготовленою до 330-річчя знаменитої Віденської битви, яка поклала край просуванню Османської імперії у Європу, і таким чином врятувала її від турецького поневолення.

Львів’яни та гості міста отримають прекрасний подарунок - можливість на унікальних музейних предметах ознайомитись із важливими подіями європейської історії. Тема виставки була вибрана не випадково. На українських землях відбувалась значна кількість військових дій. Участь у битві разом з австрійсько-польськими військами  брали також і українські козаки.

Перша частина виставки розповідає про битву під Хотином, яка відбулась у 1621р. У цьому бою об’єднані сили польського королевича Петра Сагайдачного розгромили 100-тисячну турецьку армію і на довгий час зупинили її наступ.

На цій частині виставки представлено схеми та карти бойових дій, гравюри що висвітлюють хід війни, художні та графічні зображення тогочасної зброї, портрети полководців, польські та козацькі штандарти, багато цікавого документального матеріалу.

Експонати другої частини виставки розповідають про облогу Відня у 1863р., яка була останньою спробою Османської імперії продовжити експансію в Європу.

Тут вперше представлено художнє панно Мельхіора Відмара «Зустріч Яна ІІІ Собєського з Леопольдом І Габсбургом після перемоги під Віднем» написане через 20 років після Віденської баталії.

Своєю розкішшю та унікальністю вражають трофеї, які були взяті внаслідок перемоги. Особливо цікавою є колекція кінської збруї учасників битви, оздоблена сріблом, прикрашена коштовним камінням, вишуканою технікою виконання.

Справжнє захоплення викликає один з найцінніших експонатів виставки-турецький намет ХVII ст., величезний за розміром, ручної роботи з оригінальним орнаментом і багатою колористикою. Поруч-комплекс оригінальних експонатів, присвячений українському козацтву: художній портрет козак Мамая. Музичний інструмент тулумбас, козацькі люльки, тощо.

У центрі виставкового комплексу-шабля з золотим дарчим написом, подарована імператором Священної Римської Імперії Леопольдом І польському королю Яну ІІІ Собєському, переможцю Віденської битви. Це єдиний експонат такого рівня, що зберігся в Україні, привезений на виставку з Тернопільського краєзнавчого музею.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: