У Львові проведуть благодійний концерт задля реконструкції скульптури Яна Пфістера

Аби зібрати кошти на відновлення однієї з найстаріших скульптур у Львові храмі святих апостолів Петра і Павла, пройде благодійний концерт. У концерті беруть участь Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів», Марія Ткачик - скрипка, Євген Крук - скрипка, Роман Юсипей - баян (Німеччина). В концерті прозвучить музика Антоніо Вівальді та Астора П’яцолли «Пори року». Захід відбудеться 30 вересня о 19.30 год.

Автор твору Ян Пфістер (1573-1648) - відомий на Заході скульптор німецької школи. Його творчість відноситься до пізнього ренесансу з елементами маньєризму та раннього бароко.

Наразі розп’яття роботи Пфістера відкрите для огляду. Дерев’яне розп’яття Ісуса Христа - видатний витвір одного з найталановитіших скульпторів кінця ХVІ – початку ХVІІ ст. Йоганна Яна Пфістера - стало нарешті доступним для огляду в недавно відкритому для богослужінь колишньому костелі ордену Єзуїтів, теперішньому греко-католицькому храмі Святих Апостолів Петра і Павла у Львові. Розп’яття розміщено у боковому вівтарі, і серед оздоблень інтер’єру привертає чи не найбільшу увагу. Одухотворений скульптурний образ зворушує і наповнює душу священним трепетом і особливою благодаттю. Щиро моляться біля нього побожні люди, ставлять квіти.

«Цей твір Пфістера є визначною мистецькою пам’яткою епохи Відродження у Львові. До хреста прибитий не замучений владика небесний, а досконало збудована молода, гарна і розумна людина. Скульптура прагне передати не приниження людини в муках, а її благородство, збереження гідності. Тіло справді висить на прибитих цвяхами руках, ноги легко зігнуті в колінах, бо вперлися у третій цвях, яким прибито ступні. Яскраво виділено кожен м’яз, прорисовано кожен суглоб, підкреслено набряклі жили на ногах», – розповідає дослідник львівської скульптури Володимир Любченко.

«Розп’яття у храмі збереглося завдяки директорові Львівської галереї мистецтв Борисові Возницькому. Коли скульптуру після Другої світової війни хотіли забрати у Ленінград, йому вдалося переконати «керівників», що вона не має мистецької вартості. Згодом Борис Возницький стверджував, що воно є найціннішою архітектурною пам’яткою серед створених в Галичині на початку ХVІІ ст.», - розповів настоятель храму отець Степан Сус.

Жоден скульптор того часу не залишив у Львові такого багатого мистецького спадку, як Йоганн Пфістер. Його скульптурні зображення чи не найдавніші у Львові. З часу їх створення минуло 400 років, а вони добре збереглися.

Довідка

Йоганн Ян Пфістер (1573-1642 рр.) - скульптор німецького походження, народився і вчився у Вроцлаві. На межі ХVІ-ХVІІ ст. жив і творив у Львові і Бережанах. Його авторству належать монументальні надгробки, скульптури, епітафії, різьблені оздоблення в каплицях, костелах, виконані в дереві, мармурі, камені, алебастрі, металі різними скульптурними техніками, якими він віртуозно володів. Львів став другою батьківщиною скульптора. Володимир Любченко розповідає, що Йоганн Пфістер, оселившись у Львові, одружився з донькою аптекаря Свенткевича Катериною і справив таке багате весілля, що витратив половину посагу своєї дружини. Теща не пробачила йому цього і після його смерті. Мав двох дітей. Син Йоганн продовжив справу батька.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: