На Львівщині пройдуть дні профілактики онкозахворювань статевої сфери у чоловіків

З 16 по 30 вересня на Львівщині традиційно проводитиметься профілактична акція з виявлення онкозахворювань статевої сфери у чоловіків.

Щорічно захворюваність на рак простати зростає як в Україні, так і у Львівській області.

Якщо у 2001 році захворюваність серед чоловіків на рак простати складала 14,5 на 100 тисяч чоловічого населення, то в 2005р. – 27,6, а в 2012р. – 29,7.

Рівень захворюваності в Україні – 33,5 на 100 тис чоловічого населення.

Кожного року у І-ІІ стадії хвороби виявляються від 30 до 45% хворих, ще 30-50% у ІІІст та біля 20% у IV стадії.

Сьогодні рак передміхурової залози (РПЗ) – одна з найважливіших медичних проблем, що стоїть перед популяцією чоловіків. В Україні офіційно зареєстрований показник захворюваності на РПЗ – 36, 4 випадки на 100 тисяч чоловіків. Ця хвороба посідає друге місце серед причин смерті від злоякісних новоутворень у чоловіків.

В Україні за 2012 рік вперше виявлено 7 512 випадків раку простати, в Львівській області 377. Найбільшу групу становлять пацієнти з 3-4 стадіями захворювання.

Особливістю перебігу раку простати може бути відсутність типових урологічних симптомів розраду сечовипускання, а першими серйозними симптомами можуть стати ознаки метастазування в кістки (улюблене місце метастазування раку простати) і чоловіки потрапляють до онкоурологів після неуспішних спроб лікування «радикуліту».

Значний прогрес у світі стосовно вчасної діагностики раку простати спостерігається в країнах, де в широких масштабах введено в практику скринінгове обстеження на простатичний антиген (PSA) чоловіків, старше 40 років.

У багатьох приватних лабораторіях Львівщини проводять визначення PSA, однак цього року під час Днів профілактики патології чоловічої статевої сфери в Львівському онкологічному центрі по вул. Я.Гашека 2а, кабінет уролога, 1 поверх  буде організоване безкоштовне обстеження чоловіків лікарем-урологом та безкоштовна діагностика на PSA.

Довідково:

Фактори, що визначають ризик розвитку клінічного РПЗ, не відомі, хоча деякі з них вже ідентифіковані. Існують три відомих чинники ризику розвитку РПЗ: літній вік, етнічне походження та спадковість. Якщо у одного з найближчих родичів першої лінії є РПЗ, то ризик розвитку збільшується вдвічі. Якщо два або більше близьких родича першої лінії хворі на РПЗ, то ризик збільшується у 5-11 – кратному розмірі. До причинних факторів відносять: споживання їжі, статеву поведінку, вживання алкоголю, незахищеність від утрафіолетового опромінення та професійні шкідливості.

Про це Дивись. інфо повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: