У Львові презентують книгу про тих, хто рятував українців від голодної смерті

У Львові презентують книгу про тих, хто рятував українців від голодної смерті

Під час ХХ Форуму видавців у Львові презентують унікальне видання «Людяність у нелюдяний час», де вперше зібрано дані про доброчинців у час Голодомору — людей, які допомагали вижити тим, хто голодував.

15 вересня, неділя 15:00 Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» (вул. С. Бандери, 1, вхід із вул. Брюллова)

Коли убивають голодом, ділитися хлібом — подвиг. Ця книга — про тихих героїв німої війни, яку вів тоталітарний режим проти українських селян.

Проект втілено Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні. Упорядники книги — історики Володимир Тиліщак та Вікторія Яременко.

У виданні подано інформацію про понад 140 осіб, прізвища та імена яких встановлено на основі документальних даних та усних свідчень. «Це були різні люди: і голови колгоспів чи сільрад, і звичайні матері. Всі вони сприймали чужий біль, горе як власне і, відриваючи останню крихти від себе, ділилися з іншими, рятуючи їх від голодної смерті», — розповідає один з упорядників книги історик Володимир Тиліщак.

Роботу над проектом розпочав у 2009 році Український інститут національної пам’яті. Тоді на адресу Інституту надійшла значна кількість листів зі спогадами врятованих про своїх рятівників, а також очевидців доброчинності. Саме ці матеріали склали основу збірника. Нагадаємо також, що 79-і роковини Голодомору (2012 рік) було присвячено пам’яті цих людей, імена кожного з них були оголошені на панахиді біля Національного меморіалу Голодомору.

У цьому виданні — невигадані історії героїчної самопожертви на тлі жахливої трагедії. «Серед хаосу, безкінечної вервиці смертей і страху продовжували жити люди, що не злякалися, не втратили благородства і протягнули руку допомоги приреченим. Без знання таких праведних людей, доброчинців у часи Голодомору, національна пам’ять про цей злочин проти українського народу не є повною», — зазначають у вступному слові до книги співкоординатори Громадського комітету Іван Васюник, Стефан Романів та Ігор Юхновський.

«Такі герої насправді були у кожному українському селі чи місті. Тож ця книга — лише перший крок у шляхетній справі відновлення і гідного вшанування пам’яті тих, хто був прикладом людяності у нелюдяний час», — підкреслив упорядник книги Володимир Тиліщак.

Уривки книги можна переглянути за посиланням.

Робота над пошуком свідчень про доброчинців за підтримки Громадського комітету вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні триватиме і надалі.

Як відомо, цього року відзначають 80-і роковини Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні.  Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору, створений у 2010 році, вже розпочав підготовку до проведення пам’ятних заходів 23 листопада.

До складу комітету увійшли знакові постаті у науковому, мистецькому та громадському житті країни: Ольга Богомолець, Іван Вакарчук, Іван Васюник, Василь Вовкун, Володимир В’ятрович, Анатолій Гайдамака, Дмитро Гнатюк, Петро Гончар, Людмила Гриневич, Іван Дзюба, Іван Драч, Євстратій (Зоря), Андрій Жолдак, Микола Жулинський, Євген Захаров, Євген Золотарьов, Геннадій Іванущенко, Сергій Квіт, Андрій Когут, Роман Круцик, Ніла Крюкова, Станіслав Кульчицький, Неля Лавриненко, Олександр Максимчук, Ніна Матвієнко, Марія Матіос, Василь Марочко, Дмитро Павличко, Олекса Петрів, Мирослав Попович, Олег Рибачук, Стефан Романів, Євген Сверстюк, Михайло Свистович, Володимир Сергійчук, Євген Станкович, Лесь Танюк, Ігор Юхновський.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: