Азарова просять виділити кошти на Стебник

Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірини Сех вимагає від уряду профінансувати природоохоронні заходи на Стебницькому ДГХП «Полімінерал» у 2013-2014 роках, зокрема виділити кошти на реалізацію проекту «Консервація рудника №2 і рекультивація порушених земель», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України. Про це йдеться в депутатському зверненні Ірини Сех до прем’єр-міністра України Миколи Азарова.  

Як зазначає Ірина Сех, Стебницьке ДГХП «Полімінерал» занесене до Державного реєстру потенційно небезпечних об’єктів, перебуває на обліку в Державній інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки ГУ МНС України у Львівській області. Небезпеку для навколишнього природного середовища і населення у зоні впливу підприємства створюють підземні гірничі виробки та утворені карсти, а також хвостосховище і гірничі відвали на поверхні.

У зоні впливу вироблених підземних свердловин розташовані житлові будинки міста Стебник, високовольтні лінії електропередач, водоканалізаційні мережі міст Дрогобича та Трускавця, залізниця державного значення Київ-Трускавець, автомагістраль. Підземні виробки сягають ІІ-ІІІ зони санітарної охорони курорту Трускавець. Роботи на підприємстві виконуються на підставі розробленого комплексного проекту «Консервація рудника №2 і рекультивація порушених земель», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 року. Крім проектних робіт, здійснювались заходи з ліквідації техногенних загроз для довкілля. Зараз на прилеглих до «Полімінералу» територіях існує небезпечна ситуація еколого-техногенного характеру: триває активізація процесів карстоутворення, потрапляння прісних вод у підземні виробки, просадка земної поверхні тощо.

Недавно було прийняте рішення про приватизацію підприємства, а Міністерство фінансів України зобов’язало Державну казначейську службу України призупинити фінансування за бюджетною програмою в частині реалізації Комплексного проекту «Консервація рудника №2 і рекультивація порушених земель». Таким чином, на підприємстві припинено роботи з проведення комплексу необхідних природоохоронних заходів.

«Ситуацію ускладнює той факт, що заходи, передбачені «Комплексним проектом…», носять так званий «сезонний» характер, найбільше навантаження припадає на весняно-літній період, коли погодні умови дозволяють ефективно та якісно виконувати роботи. Серед можливих наслідків припинення фінансування - розчинення (руйнування) між камерних опорних ціликів, раптовий обвал стелин відпрацьованих камер», - зазначає Ірина Сех.

Враховуючи небезпечну екологічну ситуацію, яка виникла внаслідок недофінансування природоохоронних заходів на Стебницькому ДГХП «Полімінерал», народний депутат вимагає прийняти невідкладне рішення щодо виділення коштів у 2013-2014 роках, достатніх для повного фінансування проекту «Консервація рудника №2 і рекультивація порушених земель». Крім того, просить надати відповідне доручення Фонду державного майна України при розгляді питання щодо приватизації Стебницького ДГХП «Полімінерал» враховувати вимоги Закону України «Про приватизацію державного майна»  про передачу підприємства як цілісного майнового комплексу

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: