Уряд проштовхує нову таємну угоду про розподіл вуглеводнів, - Сех

Кабінет Міністрів проштовхує ще одну таємну угоду про розподіл вуглеводнів, і причина цієї таємності, очевидно, в корупційному характері цієї угоди.

Про це заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, коментуючи розгляд на засіданні Кабінету Міністрів України 18 вересня 2013 року проекту Угоди про розподіл вуглеводнів у межах ділянки Скіфська між Державою Україна та консорціумом нафтогазових компаній на чолі з американською ExxonMobil.

За словами Ірини Сех, 18 вересня на засіданні Кабінету Міністрів України було додатково внесено на розгляд питання про погодження проекту Угоди про розподіл вуглеводнів в межах ділянки Скіфська, яке залишили на закінчення засідання. «Члени уряду отримали проект документа за 15 хвилин до його розгляду і навряд чи змогли з ним ознайомитися, - каже Ірина Сех. – Відразу після закінчення засідання працівники секретаріату Кабміну зібрали всі примірники проекту угоди. На моє прохання залишити мені текст – відмовили. Це свідчить, що уряду є що приховувати. Вкотре відбуваються підкилимні домовленості, укладаються таємні угоди, внаслідок яких держава та місцеві громади зазнаватимуть втрат».

Голова комітету зазначила, що урядовці погодили проект угоди, хоча деякі міністерства та учасники засідання мали застереження і пропозиції. «Мене, зокрема, цікавить, чи передбачено, коли Україна почне отримувати свою частку від видобутку, наскільки це вигідно державі та громадам і чи гарантовано безпеку для людей і довкілля, - зазначила народний депутат. –  Непокоїть, що угоду розглядають в авральному порядку, проект не отримав експертних висновків секретаріату Кабінету Міністрів, зрештою, чому довкола документа така таємничість?».

Ірина Сех припускає, причина засекреченості, зокрема в тім, що, за інформацією ЗМІ, партнером потужних транснаціональних корпорацій ExxonMobil, Shell, Petrom (дочки австрійської OMV) в цій угоді від імені України виступатиме ТОВ “Геосервіс чауда”, а точніше його спільне з НАК “Надра Україна» підприємство «Надра шельф” – невідома фірма-метелик, зареєстрована в спальному районі Києва.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: