Львівщина просить коштів на Поморянський замок

Громада Львівщини глибоко стурбована ситуацією, що склалася навколо Поморянського замку.  Про це йдеться у заяві Львівської облради, прийнятій за ініціативи Тараса Батенка.

Про це повідомив кореспондент Дивись. Інфо

«Сьогодні ми втрачаємо один з неповторних і невід’ємних елементів «Золотої підкови». Це дуже унікальна пам’ятка архітектури, коріння якої сягають у давньоруські часи, коли тут існувала дерев’яна фортеця, - згодом перебудована у замок-палац пізнього ренесансу. Сьогодні цей замок просто не переживе ще однієї зими.
Загальна площа забудови замку — 1 206,00 м², загальна площа приміщень замку — 1 465,60 м² (включаючи підвали і горища — 2 509,60 м²). Сьогодні немає живого місця у замку.
Поморянський замок востаннє був реставрований у 1978 році. На сьогоднішній день збереглися два двоповерхові крила замку, східне із круглою вежею та південне з галереєю. Найстаріше — східне крило з круглою вежею. Південне крило має відкриту галерею з боку двору, добудовану в XVIII—XIX ст. У круглій вежі з шатровим дахом влаштовано сходи, що ведуть на другий поверх. У стінах вежі збереглися бійниці, розміщені на чотирьох рівнях; бійниці є також в першому поверсі східного корпусу. Приміщення східного корпусу на першому поверсі перекриті хрестовими і циліндричними склепіннями, з яких залишились лише балки перекриття. Південний корпус з боку двору оформлений двоярусною відкритою галереєю зі сходами в центрі майже зруйнований. Нижній ярус зроблений у вигляді аркади, покрівлю над галереєю підтримують колони тосканського ордену, зберігся наполовину. Вікна верхніх поверхів обрамлені білокам'яними порталами з трикутними сандриками теж в плачевному стані.
Після багатьох перебудов і довгого періоду занепаду замок втратив свій первісний вигляд. Через те, що будівля замку довший час не експлуатувалась, була кинута практично на призволяще і зараз знаходиться у критичному стані.
Сьогодні Поморянський замок і на замок не схожий, тут немає даху, вікон, впали дві стіни, розібрано сходи і перекриття між поверхами, в стінах велетенські діри, а на даху та на фасаді будівлі ростуть дерева. Дахові конструкції над спорудами замку пошкоджені, спостерігається майже повна відсутність покрівлі, перекриття повністю втрачене. Над частиною приміщень першого поверху збережені склепіння. В одному з приміщень замку завалилась несуча бетонна балка. Частина плоского перекриття розібрана. В склепінні під галереєю є провали. Віконні та дверні рами майже повністю втрачені. Над господарською спорудою відсутній дах. Штукатурка зовні збереглася частково, у стінах тріщини і вивали.
Неодноразово громадськість району та депутати районної ради висловлювали стурбованість у зв’язку з незадовільним станом утримання архітектурної пам’ятки. Протягом тривалого часу точаться численні дискусії, про те, що потрібно відновлювати замок, але на жаль, очікуваного результату немає.
Ми з вами несемо пряму відповідальність перед громадою та майбутніми поколіннями за збереження архітектурної та культурної спадщини Львівщини. Якщо ми не врятуємо Поморянський замок – наступними будуть замки у Старому Селі, Свіржі і Підгірцях.
Вирішення цієї проблеми необхідно здійснювати на державному рівні. Місцевий бюджет не в стані покрити витрати з фінансування проведення реставраційних або консерваційних робіт для збереження пам’ятки архітектури. Проблемною є передача у концесію таких об’єктів, і,зокрема, Поморянського замку. Але нажаль ми маємо сумні реалії - замість обіцяної реставрації замки й надалі продовжують руйнуватися і вже невдовзі можуть зникнути назавжди.
Україна, як член Конвенції «Про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини», зобов’язалася забезпечувати охорону та збереження в належному стані культурної спадщини, що розташована на її території.
Збереження Поморянського замку можливе при напрацюванні комплексу заходів спеціалістами у галузі реставраційно-будівельних робіт і початку невідкладних протиаварійних робіт.
Переконливо прошу підтримати це звернення для виділення з Державного бюджету України кошти на порятунок унікальної пам'ятки архітектури та містобудування національного значення – замку-палацу у селищі Поморян», - йдеться у заяві

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: