На "Знесінні" намагаються зрізати дерева

«Ратуша» виявилась провидцем. А так не хотілось…

Усе, що пророкувала наша газета в  публікації «Діснейленд на Знесінні» від 13.06.13, та «На Знесінні відкрили канатну переправу» від 29.08.13 на жаль, збувається. Цісарський ліс, місце, облюбоване ще нашими предками-язичниками, парк, яким прогулювався сам Франц Йосиф, продовжує лихоманити. Тепер тут зрізають дерева, стверджують місцеві мешканці і захисники-активісти, а винна у цьому все та ж канатна дорога, якій заважають зелені насадження.

Канатна переправа Zip-line у парку Знесіння після урочистого відкриття 25 серпня так досі і не катає екстремалів. Її запуск обіцяли то до кінця останнього тижня серпня, то до першого тижня вересня. Можливо, справа в тім, що натягнутим канатам банально заважають дерева? Працівники тролейної переправи систематично здійснюють спроби зрізання гілок та стовбурів, що є природною перешкодою їхньому бізнесу, розповідають обурені місцеві мешканці. Повстали проти інвесторів і ті члени Громадської ради з охорони парку, які ще півроку тому голосували за цю цікавинку. Але, схоже, повстали не всі, чи то кожен у свою міру.

У колективній скарзі держгірпромнагляду, обласному управлінню екології, меру, міському прокурору мешканці вулиці Митрополита Липківського (яка пролягла в парковій зоні і саме над якою тягнуться канати нового атракціону) пишуть: «Інвестор ТзОВ „Кайзер Парк” ....  почав капітальне будівництво тролейної переправи, яка, замість понад парком, пішла поміж нашими будинками, садками, городами та подвір’ями.  ТзОВ “Кайзер Парк” порушило п.1.2  ухвали ЛМР №2443 від 27 червня 2013р. і залило фундаменти (під нижню платформу до одного метра) і шляхом електро¬зварки встановило на них монолітні конструкції. Це ніяк не в’яжеться з тим, що було озвучено директором Кульчицьким Мироном та чиновниками ЛМР, що це будуть тимчасові споруди збірно-розбірного типу, які встановлюватимуть сезонно.

- Верхня платформа руйнує гору Стефана, де дуже мало місця, а у підніжжі є достатньо великий майданчик. Замість розгортати міцну і надійну платформу там, прокласти трасу над природним яром парку «Знесіння», де не потрібна вирізка дерев, ТзОВ „Кайзер Парк” економить за рахунок надзвичайно цінної історичної та ландшафтної пам’ятки і місцевих мешканців.

- 25 серпня ТзОВ „Кайзер Парк” провело щось на зразок випробувань і по натягнутому канату запустили бетонну плиту, яка влетіла в дерево і там застрягла. Це було зроблено без попередження мешканців і будь-яких заходів безпеки. Нам стало очевидно, що для використання збудованих конструкцій необхідно вирубати чи обрізати майже всі дерева по трасі переправи, що і намагалося зробити ТзОВ „Кайзер Парк”.

- Нам реально загрожує небезпека з боку літаючих над нашими головами людей, які кричатимуть і з яких будуть сипатися, з переляку, особисті предмети, а може, і литися».

“Чорна” рада

У понеділок Громадська рада, що захищає парк Знесіння, зібралася обговорити ситуацію. Одностайного рішення активісти так і не прийняли, проте того вечора загалом здавалося, що всі вони дуже не задоволені діями інвестора.

Посипав голову попелом член Громадської ради і водночас місцевий мешканець  Михайло Сухай. Півроку тому він був серед тих, хто проголосував за zip-line. Сьогодні він пропонує відкликати погоджувальний лист ради, аби інвестори на нього більше не посилались, і виступає від імені місцевих мешканців перед різними офіційними установами з приводу канатної дороги. Минулими вихідними пан Михайло обороняв дерева поблизу свого обійстя на вулиці Митрополита Липківського. «Щоб зрізати дерево, треба спершу порізати верхівку, гілки, аж потім повалити сам стовбур, – починає оповідь пан Сухай. – Ось ця канатна дорога проходить крізь гілляччя дерев, людина за них зачепиться і просто заб’ється, зрозуміло, їх треба порізати. У п’ятницю мені телефонує сусідка і галасує: «Вертайтесь швидше з роботи, тут дерева ріжуть». Застукав прямо «на гарячому» – на дереві сидів «невідомий» і пиляв гілки. Хоча я знаю цього чоловіка – він працює на канатній станції, я його не раз там бачив, Костею його кличуть. Це була територія на межі парку і присадибних ділянок будинків №8 і № 10 вулиці Липківського. Той чоловік сказав моїй сусідці, що він працівник ЛКП «Зелений Львів». Я попросив у нього документи. Він каже, зараз подзвоню начальнику, документи в нього. Я викликав міліцію, до їх приходу Костя втік. Знайшли його вже неподалік – сидять на капоті автівки уже двоє, в руках пилка. Міліція питає: «Ви різали дерева». Вони: «Так, різали». Костю міліція забрала».

«Костя, як зліз з дерева, одразу комусь подзвонив, потім передав трубку інспектору з дирекції парку, який приїхав найшвидше, а потім дали трубку і мені, – уточнює Михайло Сухай. – На дроті був Мирон Кульчицький, директор «Кайзер Парк». І він мені каже: «Вам нема що робити? У Вас нема проблем? У Вас вони будуть, я Вам зроблю».

Ось на Качали, 3, – додає пан Михайло, – до бабусі підійшли працівники канатки, попросили дещо зробити з її подвір’я і натягували троси. Але їм заважала грушка, вони їй пообрізали гілляччя, які, падаючи, задавили дві курки...

«У суботу зрізали липку в сусіда, – уточнює пан Михайло. – А в неділю година 9 ранку мені дружина гукає: там знову пиляють! Я вибіг, бачу, знову сидить, вже не Костя, хтось інший, але на тому ж місці! Внизу ще двоє стоять. Я їх намагався фотографувати, вони мені не давали, руки тримали, пробували мене заблокувати на моєму подвір’ї – ланцюг і колодку на хвіртку повісили. Я її розбив». Саме у неділю в гілках на тому ж місці спотикання застрягла чергова випробувальна плита, каже чоловік, яка провисіла там до середи до ранку. А чергові дерева зрізали у вівторок – і це вже були три клени, метрів 10-15 у висоту та діаметром до 30 сантиметрів. Після зрізання дерева не впали, їх зв’язували шнурівками, і самі працівники, і місцеві мешканці їх потім скріплювали.

Були й спроби підкупу, наголошує Михайло Сухай: «Чоловік на ім’я Сергій, прізвище не знаю, який їздить на великому джипі і часто супроводжує Кульчицького, приїхав до мене додому і каже: «Ну, Мирону я вже все сказав, я не знав, що тут люди живуть, він займався проектом, а моє діло – гроші, тому я можу запропонувати компенсацію. Я відмовився. Але, наскільки я знаю, вони поширюють чутки, що мені пропонували гроші, а я сказав «мало» і зажадав велику суму».

Не залишалась осторонь дискусії і керівник Громадської ради Наталка Криничанка: «Ми давали не згоду, ми були не проти ідеї. Вони казали, що все погодять, зі всіма управліннями, це все було обумовлено, ну а будувати вони не мали права. Вони прийшли з ідеєю, яка була так нічого. Але було багато умов, щоб все було саме так. І вони порушили це все, відповідно...» Проте саме Наталка Криничанка і її заступник Роман Коровець чомусь виступили ПРОТИ відкликання свого минулого погодження інвесторам на облаштування канатки, посилаючись на те, що лист не має юридичної сили. Втім, підтримали ідею прийняття нового звернення протилежного змісту щодо ситуації. Забігаючи наперед, додамо, що новий лист таки підписали згодом і керівництво ради подало його у центр обслуговування мешканців у середу вранці.

Присутній на зібранні в.о. директора парку Знесіння Руслан Гречаник приніс на засідання протокол спеціально створеної комісії, яка тиждень тому інспектувала новий атракціон. У ній були чиновники міського екологічного управління, громадських захисників і мешканців, очолював комісію заступник директора Ткачук. В резулятивній частині протоколу читаємо: звернутися до «Кайзер Парк» з вимогою демонтування атракціону та рекомендувати дирекції парку звернутися у відповідні істанції для нарахування штрафу підприємству за шкоду, завдану середовищу. Документ направили секретарю міськради та Личаківській райадміністрації. Не може не викликати усмішку те, що 25 серпня саме Руслан Гречаник на відкритті канатної дороги урочисто перерізав стрічку разом з начальником екологічного управління паном Галушкою.

На засіданні ж ради пан Гречаник заявив: «Громадську раду введено в оману, бо рада дала свої зауваження, які не виконані. Введено в оману депутатську комісію природокористування. «Кайзер Парк» обіцяв щороку 255 тисяч гривень інвестицій у парк, їм погодили лише на такій умові. Дирекція парку введена в оману – зауваження жодного не виконано в проекті ухвали ЛМР. Львівська міська рада введена в оману – жодного зауваження юридичного управління не виконано». Для загальної інформації чиновник додав, що загалом зараз стосовно парку нараховано 39 різних порушень.

Голлівуд ховається?

Ми не зрізали жодного дерева, твердо запевнив журналіста «Ратуші» директор «Кайзер Парку» Мирон Кульчицький у вівторок ввечері. Також бізнесмен додав, що мешканці торгуються з ним за особисту вигоду. «Пан Михайло Сухай галасував, що канатна дорога проходить над його садком і це йому заважає. Але садок не його, а самозахоплений. Проте він «тонко натякав» на винагороду. Пряма мова: будете мені давати з кожного польоту. І він почав активні дії, – стверджує інвестор. – Щодо дерев, ситуація десь така: якби я порвав у вас журнал, а ви б сказали, що я знищив цілу редакцію. Зараз проти нас ведеться чітка негативна пропаганда, безпредметно викликається міліція... Ми опитували місцевих мешканців: як ви ставитеся до канатної дороги? 80% ставляться позитивно. Люди були без роботи, а тепер працюють у нас охоронцями».

На запитання, чи спускалися вже люди по канатній дорозі і чи не заважали їм під час цього дерева, пан Мирон запевнив: люди спускалися, але це були тренери. Клієнтів іще не пускають, тому що дотримуються законодавства і збирають усі дозволи, а їх – товстелезна купа. На запитання, що ж інвестор думає стосовно нової позиції Громадської ради, пан Кульчицький відказав: «Сьогодні я розмовляв з пані Криничанкою. Наталя, можу сказати слово в слово, каже: «Ніяких листів ми відкликати однозначно не будемо, між нами і вами є домовленість про те, що ви ставите, ми вам сприяємо, тому що ви відновлюєте парк». Адже на сьогодні ми витратили понад 30 тисяч гривень, не знаю, коли в нього востаннє стільки інвестували. Я майже певен, що Громадська рада свого листа не відкличе. В понеділок після їхнього засідання Наталка прислала мені смс десь такого змісту: «Дякую за таке видовище. Голлівуд ховається». Говорив я сьогодні і з паном Гречаником. Він мені сказав: «Все нормально, все чудово, було весело, але нічого не змінилося, не було прийнято ніяких протоколів, нічого». Смішно, правда?

 

Ірина ЮЗИК

P.S. В принципі, «Ратуша» з самого початку тижби у неодноразових публікаціях застерігала львів’ян від можливих наслідків функціонування канатки, але прогнозам журналістів у нас якось не прийнято вірити, доки смажений півень не дзьобне...

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: