Президію профкому можуть «не впустити» на вибори ректора

Про це заявив один із претендентів на ректорське крісло, декан юридичного факультету Андрій Бойко на засіданні профкому 17 вересня.

Андрій Бойко зазначив, що питання обрання делегатів на Конференцію трудового колективу виникало і раніше, коли готували проект Статуту Університету. За словами декана, ще тоді зауважили невідповідність одного з положень Статуту до Закону України «Про вищу освіту». Зокрема, йдеться про те, що до складу делегатів Конференції автоматично входять члени Вченої ради Університету, члени президії профкому, голова профкому студентів. Щодо Закону України «Про вищу освіту», то там такого положення немає.

Стаття 37 Закону України «Про вищу освіту» говорить: «У  вищому  колегіальному  органі  громадського самоврядування повинні бути   представлені  всі  категорії  працівників  вищого навчального закладу,  представники з числа осіб,  які навчаються у вищому  навчальному  закладі.  При  цьому  не менш як 75 відсотків загальної чисельності делегатів (членів) виборного органу  повинні становити   науково-педагогічні   працівники   вищого  навчального закладу,  які працюють  у  цьому  вищому  навчальному  закладі  на постійній основі, і не менш як 10 відсотків – виборні представники з числа осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі»

Стаття 39 того ж Закону додає: «Кожен член виборного органу  може  голосувати  лише  за   одну   кандидатуру.   Власник (власники) або уповноважений ним (ними) орган (особа) зобов'язаний (зобов'язана) призначити одну з рекомендованих кандидатур  строком до  п'яти  років  (для  національного вищого навчального закладу – строком до семи років) на умовах контракту.

У п. 19 Статуту Львівського національного університету імені Івана Франка бачимо таке: «Вищим колегіальним органом громадського самоврядування Університету є конференція трудового колективу Університету (далі Конференція). До складу делегатів Конференції входять члени Вченої ради університету, члени президії профспілкового комітету працівників Університету, голова профкому студентів та особи, обрані на конференціях працівників структурних підрозділів Університету».

Андрій Бойко зазначає, що «виборність передбачає обрання делегатів шляхом голосування». Проте, як бачимо, ані члени Вченої ради Університету, ані члени президії профкому на конференцію голосуванням не обираються.

Вперше претендент на посаду ректора підняв це питання ще у серпні на засіданні Асоціації деканів Університету для того, щоб уникнути можливих негативних правових наслідків. «Будь-яка невідповідність чинному законодавству дає підстави будь-кому з претендентів (кожен мав би бути захищеним від цього) у разі необхідності вважати Конференцію нелегітимною – як такою, яка сформована не у відповідності до Закону України «Про вищу освіту». Відтак, вибори можна вважати недійсними. Є загроза подальших правових наслідків», - наголошує правник, додаючи, що «цьогоріч до виборів ректора увага прикута як ніколи, тому ці вибори повинні пройти у повній відповідності з законодавством».

Кандидат на посаду ректора бачить два шляхи виходу з цієї ситуації: «Можна проводити Конференцію відповідно до Закону України «Про вищу освіту», ігноруючи Статут, оскільки Закон має вищу юридичну силу. Тоді жодних застережень не буде, бо ми регламентуємо свою діяльність виключно на базі положень Закону України «Про вищу освіту». Можна ж іти шляхом внесення змін до Статуту Університету. Питання лише в тому, скільки ми маємо часу».

Андрій Бойко зосередив увагу і на тому, що чисельність делегатів Конференції має бути значно більшою, ніж на попередніх конференціях.

Чи стануть делегатами Конференції трудового колективу члени Вченої ради Університету і члени президії профкому – покаже час. Проте відкритим залишається ще одне питання: коли відбудуться вибори?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: