У Яценюка і Кличка – однаковий рейтинг, - Луценко

@У питанні висунення або невисунення єдиного кандидата Україна вже має певний досвід. Вже досить тривалий час ми спостерігаємо незмінну соціологію, що показує: у Януковича є майже 20 відсотків підтримки і по 15-17 відсотків (плюс-мінус) мають Яценюк і Кличко.

Щодо виборців Януковича: переважно – це люди, які ненавидять Українську державу, або ж упевнені, що саме такою вона й має бути. Особливість їх у тому, що такі люди гарантовано ходять на вибори.

Як колишній міністр внутрішніх справ можу стверджувати, що чинний президент уже в першому турі – навіть за умови підписання Угоди про асоціацію з ЄС - зможе адміністративним тиском додати собі ще 10 відсотків (чого я не дав йому зробити в 2010 році). Сумарно, сукупний результат усіх опозиційних кандидатів очевидно буде більшим, але насправді результат кожного окремого кандидата відставатиме від «результату» Януковича на 10-15 відсотків.

Згадаймо історію: у 2004 році нам все вдалося, бо Ющенко йшов із Януковичем з однаковим результатом. Навіть випередив його в першому турі на піввідсотка. Саме в той момент люди відчули досяжність перемоги.

Наш народ століття жив під чужою владою, досвід навчив його повставати тоді, коли можна перемогти. Саме тоді люди не тільки проголосували, а й вийшли на вулиці.

Є інший приклад – 2009 року, коли Юлія Володимирівна відстала від Януковича на 10 відсотків у першому турі. Хіба такий результат мобілізував людей? Навпаки, з’явилася зневіра.

Нині та ж сама історія: є кілька окремих достойних кандидатів, які в наших реаліях у першому турі суттєво відстануть від Януковича. Хіба це мобілізує людей?

Звісно, можна виграти і в таких умовах. Я також докладатиму максимальних зусиль, щоб і в такій ситуації здобути перемогу. Але це буде лише шанс перемогти. Та я б нікому не рекомендував грати у лотерею з бандою. Я хочу не шансу, а гарантії перемоги.

Єдиний кандидат, який має у першому турі стартові 30 відсотків і в день виборів здобуде 40 відсотків або й виграє вибори в першому турі, позбавить банду можливості масово фальсифікувати результат.

Невже такий план не кращий?

Звісно ж, у мене немає монополії на істину. Я можу помилятися. Але ще в інституті мене вчили: коли щось хочеш поставити під сумнів – утрируй. Якщо три кандидати краще мобілізують людей, то чому їх має бути троє, а не скажімо, четверо?

Кілька днів тому Віктор Ющенко запустив рекламні ролики – «Я повертаюся». Це - також мобілізація виборців? Потім вирине Ляшко. Це ще додасть шансів перемогти Януковича? Додаткові п’ять чи й десять кандидатів максимальною мобілізують людей?

Як на мене, щось у такому плані не так.

Знову ж таки, я можу помилятися, але єдиний кандидат – це гарантія, а не шанс. Рішенням Печерського суду мене позбавлено можливості брати участь у будь-яких виборах, та й бажання такого нині не маю. Ситуація дозволяє мені бути в цій ситуації неупередженим. У мене також немає будь-якого особистого інтересу. Адже перемогу кожного з кандидатів – Тимошенко (Яценюка), Кличка, Тягнибока - я сприйму як свою особисту перемогу.

Проте як їхній друг я вважаю, що не можу мовчати, і ми не маємо права випробовувати долю, граючи в спортлото з межигірською мафією. Вибори точно будуть «холодною» війною банди з народом. Виграти її боротьбою портретів навряд чи вдасться.

Я не хочу говорити про начебто «розбіжності» з Юлією Тимошенко. Час знайти істину у нас ще є. Було б найкраще, аби це робилося не через переписку, а в безпосередньому спілкуванні. Крім питань тактики, інших розбіжностей поміж нами немає.

До грудня у нас ще є час. А потім ми припинимо всякі дебати й розпочнемо спільні дії", - ЮРІЙ ЛУЦЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: